DOBRE VESTI Grad finansira VTO za parove koji imaju problem, a ovo su uslovi za pomoć (VIDEO)
Printscreen/ Prva

Tokom leta biće raspisan javni poziv za finansiranje vantelesne oplodnje parovima koji zbog sekundarnog steriliteta ne mogu da dobiju drugo dete.

Trebalo bi da iz gradske kase za finansiranje VTO bude izdvojeno 30 miliona dinara tako da će to otprilike biti dovoljno za oko 100 parova.

Dragana Krstić iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" kaže za TV Prva da je to za parove koji imaju problem sekundarnog steriliteta, dakle parovi koji su dobili prvo dete bez poteškoća, prirodnim putem, a do drugog deteta ne mogu jer imaju neke medicinske probleme.

- Mislimo da će biti starosna granica na 42. godini i da će biti potrebno da taj sekundarni sterilitet leče četiri godine. Narvno očekujemo još kriterijuma jer još nije završena ta priprema konkursa.

Udruženje "Šansa za roditeljstvo" dobija svakodnevno više od 50 poziva od parova kojima treba podrška u lečenju neplodnosti.

- Sastavili smo listu prioriteta koju smo poslali Sekretarijatu za zdravstvo Grada Beograda. Na toj listi su se našli parovi koji imaju problem azospermije, dakle parovi koji nemaju uopšte spermatozoid i koji moraju kroz neke hiruške intervencije da dođu do njih, druga grupa su parovi koji ne ispunjavaju uslove RFZO-a i žene koje imaju više od 43 godine, naravno tu je bila i grupa za sekundarni sterlitet kao i parovi koji moraju uz donaciju do svoje bebe, tako da se nadamo da će i oni doći na listu koja će biti finansirana iz gradske kase - dodaje Krstić.

Komentari (0)

Loading