UBIJEN U HODNIKU ISPRED SVOG STANA Danas 20 godina od ubistva novinara Milana Pantića
Privatna arhiva

 

Za zločin još niko nije odgovarao. Komemoracija, kojoj će prisustovati rodbina, prijatelji, novinari Pomoravskog okruga i Srbije, počeće polaganjem cveća i paljenjem sveća, u 11 sati na Gradskom groblju, gde je Pantić sahranjen, a zatim na spomen ploču na mestu ubistva. Na spomen ploči piše; "Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti ali njegovo delo i istinu ne", u potpisu Milanove kolega - novinari Srbije.

Cveće će biti položno i na bistu Pantića na Trgu koji nosi njegovo ime, nedaleko od zgrade gde je ubijen, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića. U Narodnoj biblioteci u Jagodini biće uručena tradicionalna nagrada "za novinarsku hrabrost - Milan Pantić", čiji je ovogodišnji dobitnike novinar Radio televizije Srbije Vladimir Banić. Nagrada se sastoji od unikatne diplome i novčanog iznosa, a ustanovljena je u znak sećana na pokojnog Pantića.

Za ubistvo Pantića i posle dve decenije niko nije odgovarao. Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić, izjavio je polovinom aprila "da su poznata imena ubica, ali da su izvršioci tog zločina na slobodi, jer tužilaštvo nema dovoljno dokaza za sud". "Ubila ga je naručena ekipa koja vrši samo likvidacije, koja nema nikakve veze sa motivima", naveo je on. Matić je tada ocenio da je reč o "organizovanom kriminalu, vezanom za vrlo konkretnu privatizaciju".

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca, novinarsku karijeru je počeo u nedeljinim novinama "Novi put" u Jagodini. Njegovo ime je upisano 3. maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu, na 1.395. mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godine izgubili živote na zadatku, a njegova slika i biografija i slika i biografija ubijenog novinara Slavka Churuvije, nalaze se u Muzeju novinarstva "Newseum" u glavnom gradu SAD. Pantić je ubijen u oko osam sati ujutru sa "nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu", dok se u klompama vrećao iz obližnje prodavnice sa vekonom hleba i litrom mleka u vrećici.

Najveći broj tekstova Pantić je u to vreme objavio u rubrici "Crna hronika", pišući o kriminalu u Jagodini, Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije, pre svega u oblasti privatizacije društvenih i državnih preduzeća.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading