SRBI, NE UZIMAJTE NIŠTA SA PLAŽE, KAZNA JE 3.000 EVRA! Ako ovo držite za uspomenu, lokalne vlasti ne praštaju, kažnjena 41 osoba
Printscreen

Vlasti su u subotu saopštile da je 41 osoba prijavljena zbog krađe oko 100 kg predmeta sa plaža u odvojenim incidentima, prenosi BBC.

Čuveni beli pesak na Sardiniji se ceni na ostrvu i strogo je zabranjeno uklanjati ga.

Trgovina sardinskim peskom, šljunkom i školjkama postala je nezakonita 2017. godine.

Izrečene novčane kazne možda se čine teškim, ali ostrvljani se godinama žale na krađu njihovih prirodnih dobara.

Turisti, uglavnom Evropljani, uključujući i neke Italijane, flašu peska drže za uspomenu ili je prodaju na mreži.

Kao deo tekuće istrage, vojna i carinska policija na Sardiniji nadgledala je aerodrome i luke, a takođe pretraživala ilegalne prodaje na veb lokacijama. Turisti koji pokušavaju da uklone flaširani pesak iz prtljaga uhvaćeni su tokom carinskih provera rendgenskim snimcima.

Policija je rekla da je poslednjih dana otkrila na desetine onlajn oglasa za prodaju predmeta koji su ilegalno sakupljeni sa obala mediteranskog ostrva.

Optuženi su prijavljeni Šumarskom korpusu (nacionalna državna policija) Sardinije i preti im kazna prema regionalnom ostrvskom zakonu.

Policija je saopštila da je već prikupila oko 13.000 evra kazni, dodajući da su zaplenjeni predmeti vraćeni u područja iz kojih su odvedeni gde je to bilo moguće.

Ostrvski šumarski korpus takođe je rekao da bi uzimanje peska moglo vremenom da uništi plaže Sardinije, koje su nastajale milionima godina.

2019. godine francuski par koji je posetio Sardiniju uhvaćen je sa 40 kg peska u prtljažniku svog terenca.

Par je rekao policiji da su hteli poneti pesak kući kao "suvenir" i nisu shvatili da su počinili prekršaj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading