OTKRIVAMO: Šta donosi novi zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom: Porodilje se izborile za minimalac!
Alo/Dejan Briza

Ovo je možda i najvažnija novina koju donosi izmenjeni zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. U ovaj zakonski akt uneti su zahtevi udruženja roditelja, pre svega organizacije „Mame su zakon“, koja je pregovarala sa preddstavnicima Vlade Srbije.

Ipak, kako za Alo! poručuje Tatjana Macura iz ovog udruženja, ostalo je još nekoliko stvari za koje smatraju da bi država trebalo da im izađe u susret kako bi položaj majki i njihove dece bio adekvatan.

- S obzirom na to da je 18 meseci vezanog radnog staža nedostižan san za mnoge žene, trazićemo da se broj meseci za ostvarivanje naknade smanji na 12 - kaže Macura i dalje nabraja:

- Takođe, nema nijednog slova koje bi se ticalo preduzetnica. Frizerke, zubarke... To su i dalje zanimanja koja su ugrožena i žene koje se njima bave višestruko su diskriminisane ovim zakonom, tako da će naši amandmani ići u tom pravcu pošto smatramo da prava moraju biti ista za sve.

A PETO DETE?

Macura ukazuje i na neravnopravan položaj žena koje su rodile više od četvoro dece.

- Zakon ne prepoznaje peto dete. Jedino je sad uvedena izmena koja kaže da, ako je preminulo jedno od četvoro dece, a da nije koristilo nijedno pravo iz ovog zakona, onda se peto dete moze računati – objašnjava naša sagovornica.

Još jedna od stvari na koju će udruženje „Mame su zakon“ uputiti amandman je i to što u nacrt nije ušlo resenje koje bi onemogućilo da žene tokom odsustva radi nege deteta primaju mesečno mizerne svote od par stotina ili hiljada dinara. To se odnosi na domaćice i žene koje nemaju radni staž, a neguju bolesno dete.

Kako kaže Macura, ostaje nejasno i zašto je iz nacrta izbačena prvobitno predviđena stavka po kojoj, ukoliko službenik napravi propust i ne primeni zakon, pa ošteti porodilju, bude kažnjen, on, njegov nadređeni i sama institucija.

OBEŠTEĆENJE OŠTEĆENIH

Što se tiče majki koje su u prethodnom periodu protivno Ustavu morale da biraju u vreme nege deteta između svoje zarade i naknade za tuđu negu i pomoć, one bi trebalo da budu obeštećene. Novac će dobiti u celokupnom iznosu naknada kojih su morale da se odreknu od dana kada je usvojen sada važeći Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom, što znači od 1. jula 2018.

Država će obeštetiti i sve žene koje su oštećene nepravilnom primenom odluke o odlaganju plaćanja poreza i doprinosa.

- Ako se sećate odluke Vlade za pomoć privredi kada je krenula pandemija, pa su odložili poreze i doprinose, tada je u članu četiri eksplicitno navedeno da se u slučaju Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom ne smatra da su ti porezi i doprinosi odloženi. Međutim, kada je krenula primena odluke i zakona, neko je zaboravio da pročita taj deo i ženama je za mesece kada su imale odloženo plaćanje poreza i doprinosa računato kao da nisu ni radile. To je bio klasičan propust službenika i čak je i ministar posle toga rekao da će gledati da sve te žene budu što pre obeštećene - zaključuje Macura. 

DOBRA REŠENJA


1. Minimalna zarada porodilje tokom prva tri meseca od rođenja deteta ne može biti niža od minimalca, 32.371 dinar
2. Žene registrovane kao poljoprivredne osiguranice ranije su bile uslovljene da moraju imati 24 meseca vezanog radnog staža, dok je za sve druge to bilo 18. Sada se i njima rok smanjuje na 18 meseci
3. Kod žena čija je zarada veća od tri prosečne plate u Srbiji limit za naknadu povećava se sa tri na pet prosečnih mesecnih zarada, kao što je bio slučaj pre 2018. godine

PREDUZETNICE NA STENDBAJU

Prava preduzetnica i dalje nisu izjednačena sa pravima drugih porodilja. Tako one još nemaju prava da po rođenju trećeg deteta koriste dve godine odsustva. Takođe, njihovi partneri ne mogu da budu na porodiljskom umesto njih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading