UPOZORENJE ZA NAREDNE DANE: Zadesiće nas jaki pljuskovi i olujni vetrovi, ali se sve menja od 17. juna
Alo/ Ilustracija

Profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju Marko Čubrilo objavio je detaljnu prognozu. Danas će se vlažan i nestabilan vazduh pomerati ka središnjim i južnim predelima regiona, dok će na severu biti stabilnije.

To znači da će sredinom danna i posle podne nad brdsko-planinskim predelima, posebno BiH, Crne Gore i juga Srbije biti jakih konvektivnih razvoja uz grmljavinske pljuskove i verovatnoću pojve lokalnih, vremenskih, nepogoda. Uz obalu Jadrana i u njegovom zaleđu uglavnom suvo.

Upozorenje

Danas obratite pažnju jer osim grmljavinskih pljuskova može biti i vrlo jakih, lokalnih, nepogoda uz obilnu kišu, olujan vetar i pojavu tuče/grada posebno iznad brdsko-planinske oblasti, saopštio je Čubrilo.

Danas severni i severoistočni slab do umren vetar, a u zoni pljuskova prolazno jak i olujan.

Od utorka do četvrtka nad najvećim delom regiona jutra prijatno sveža, na planinama i prohladna, a tokom dana pretežno sunčano i umereno toplo bez vrućine.

Jutarnji minimum od 9 do 17 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum uglavnom od 23 do 27 stepeni Celzijusa, u zaleđu Jadrana ponegde oko 29,a na višim planinama do 21 stepen Celzijusa. Vetar će biti slab, severni.

Od četvrtka posle podne se računa na novu destabilizaciju atmosfere uz češču pojavu grmljavinskih pljuskova, ali tek za nekoliko dana će se sa većom sigurnošću moći uraditi procena tog perioda.

Krajem sledeće nedelje verovatno i malo svežije uz maksimume od 19 do 25 stepeni Celzijusa, ali generalno narednih nedelju dana temperature bez veće promene.

Oko 15. juna deo članova na oba niza ima signal za moguće osetnije, ali prolazno osveženje, nakon čega bi usledila stabilizacija i otopljenje, posebno od 17. juna do oko 21. juna na šta upućuje i cluster ECMWF-a. Posle tog datuma bi ponovo moglo osvežiti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading