Turistička mapa Evrope: Kako ući u omiljene zemlje i gde možemo da se uputimo na letovanje?
Tanjug/AP

Dok jedne dozvoljavaju da se bez ikakve posebne procedure pređe granica, druge su postavile određene uslove, a treće zabranile ulazak za turiste dok se situacija sa korona virusom u svetu ne poboljša.

Kako kažu iz turističkih agencija, ni brojni zahtevi i uslovi ne sprečavaju Srbe da krenu put peska i soli do zasluženog odmora.

Albanija - državljani Srbije mogu da uđu u Albaniju bez posebnih uslova, odnosno nije potreban ni PCR test ni karantin.

Bugarska - za ulazak u Bugarsku je obavezno imati jedan od dokumenata: potvrdu o završenoj vakcinaciji, negativan PCR test ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati, a za one koji su preležali kovid dovoljna je i potvrda o preležanom virusu stara od 15 do 180 dana.

Grčka - za ulazak u Grčku neophodano je prvo popuniti elektronskim putem  PLF formular najmanje 24 časa pre puta, da bi se na granici pokazao kod koji stiže na mejl nakon popunjavanja obrasca. Potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili potvrda o završenoj vakcinaciji.

Turska - da bi se ušlo u Tursku neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata za sve starije od šest godina. Umesto testa prihvata se i potvrda o vakcinaciji. Za mlađe od 18 godina koji putuju sa roditeljima koji imaju potvrdu o vakcinaciji nije potreban test.

Hrvatska - državljani Srbije koji putuju u Hrvatsku moraju da prilože negativan PCR test ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati i potvrdu o vakcinaciji pri čemu je potrebno da je prošlo više od 14 dana od revakcinacije. Na granici se pokazuje i dokument o razlozima putovanja.

Crna Gora - iz Srbije u Crnu Goru putuje se bez posedovanja testa na koronavirus i bez dokaza o vakcinaciji.

Italija - Ulazak iz Srbije u Italiju dozvoljen je samo ako su razlozi poslovni ili zdravstveni, zbog školovanja ili kada je reč o hitnom povratku osoba u mesto stanovanja ili boravišta, ukoliko su u potvrđenoj vezi sa državljanima Italije, šengenske zone ili sa licima koja imaju boravište na duži period u Italiji.

Prilikom ulaska neophodno je priložiti na uvid negativan PCR ili antigenski test urađen do 48 sati pre ulaska u Italiju, kao i ličnu izjavu. Ko uđe u Italiju mora da se izoluje na 10 dana, a po završetku samoizolacije neophodno je ponoviti PCR ili antigenski test.

Kipar - za vakcinisane potrebna je potvrda o vakcinaciji. Za one koji se nisu vakcinisali neophodan je negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata. Po dolasku na Kipar, obavezno je dodatno testiranje odmah na aerodromu po ceni od 30 evra.

Malta - državljani Srbije ne mogu da uđu na Maltu u turističke svrhe. Izuzetak su oni koji su prethodnih 14 dana boravili u jednoj od „zemalja zelene liste“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading