VREME U JUNU OBEĆAVA Poznati meteorolog objavio detaljnu prognozu za narednih 15 dana
Alo/ Ilustracija

Danas rano ujutro nestabilnosti bi mogle zahvatiti istočnu Hrvatsku, veći deo Vojvodine i zapadnu Srbiju. 

U toku današnjeg dana još nestabilnije nego juče uz više oblaka i malo svežije, ali bez značajnijeg zahlađenja. Tokom celog dana biće uslova za pojavu grmljavinskih pljuskova koji će često prerastati i lokalne nepogode gde za kratko vreme može pasti i preko 20mm taloga uz pojavu tuče/grada i olujnog vetra.

Danas maksimum od 19 na zapadu do 25 stepeni Celzijusa na istoku regiona. Trenutno najmanju šansu za pljuskove ima krajnji sever Srbije i Hrvatske, kao i jug regiona, uključujući i priobalje Jadrana. CAPE vrednosti će nad velikom delom regiona ponegde biti i do oko 2000J/kg, što su već vrlo visoki iznosi, koji omogućavaju jače vremenske nepogode, lokalnog, karaktera.

Printscreen/ RHMZ

 

- Obzirom na izrazito lokalnu prirodu nestabilnosti i slab visinski vetar nestabilnosti će biti sporo-pokretne i dešavaće se situacije da neki delovi budu par sati izloženi jakoj grmljavini i obilnim pljuskovima dok samo nekoliko kilometara odatle može biti suvo, pa čak i sunčano. Pri ovakvoj situaciju numerički modeli ne mogu precizno mapirati podrčuje gde će nestabilnosti biti i mape koje su prikazane su orijentacionog tipa i sugerišu gd su te nestabilnosti po jutarnjem ažuriranju najverovatnije, što svakako ne znači da će ih tamo baš i biti - saopštio je meteorolog Marko Čubrilo na svojoj Facebook stranici.

U ponedeljak će visinski ciklon slabiti, dok će preko nas po zapadnoj periferiji anticiklona sa jezgrom nad zapadnom i središnjom Evropom strujati suvlji vazduh. Kao posledica toga lokalna pojava nestabilnosti, uglavnom bez jačih nepogoda očekuje nad Dinarskim sistemom planina, dok bi nad ostalim predelima preovlađivalo suvo i manje sparno, ali i dalje toplo vreme. Dnevni maksimum od 20 do 27 stepeni Celzijusa, ali uz manji udeo vlage, posebno na severu regiona.

 

 

Sredinom naredne nedelje uglavnom suvo i umereno toplo vreme. Samo ponegde i to uglavnom nad Dinarskim planinama može biti ređe pojave pljuskova. Temperature u okvirima proseka za ovaj deo godine, jutarnji minimumi od 8 do 15 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimumi od 24 do 28 stepeni Celzijusa.

U četvrtak se računa na novo jačanje ciklona u višim slojevima atmosfere te će na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona ponovo uslediti destabilizacija uz grmljavinske pljuskove. Nestabilnosti bi se od narednog petka opet trebale proširiri nad veći deo regiona, dok bi ih opet najmanje trebalo biti na jugu i duž obale Jadrana. Ponovo će biti uslova za jače konvektivne razvoje uz lokalne nepogode i verovatno će ponovo i malo osvežiti.

Dugoročno gledano, oko 15. juna ima izgleda za našto jače pogoršanje i osetnije osveženje, dok bi tek oko 20. juna moglo biti uslova za suvo i toplo vreme.

Komentari (0)

Loading