ZNA SE ZAŠTO SE PREMEŠTAJU POKOJNICI: Iz JKP "pogrebne usluge" objasnili o čemu se radi, spomenuli i cene za zakup na grobljima
Alo

Da je iskopavanje pokojnika i premeštanje u masovnu grobnicu u slučaju neplaćenog zakupa i isteka roka počivanja, apsolutno po zakonu, kao u slučaju groblja u Čačku, za Kurir televiziju su potvrdili i u beogradskom JKP "Pogrebne usluge".

Marina Račić iz ovog javnog preduzeća kaže da su različiti razlozi za neplaćanje usluga održavanja grobnog mesta i zakupa za isto.

- Neka beogradska groblja su stara gotovo 200 godina, pa se dešava da su porodice izumrele, ljudi nekad legitimno i zaborave, dešava se i da se porodice nažalost posvađaju - objasnila je ona.

Iz JKP "Pogrebne usluge" objašnjavaju da iako ljudima postupak iskopavanja i premeštanje preminulih lica izgleda kao skrnavljene, u suštini je suprotno.

- Posmrtni ostaci se spakuju u odgovarajuću opremu i čuvaju se, postoje zajedničke grobnice, odnosno osarijumi. Svaka eshumacija se radi na osnovu odluke koju sačine pravnici, u svakom trenutku se zna gde su ti posmrtni ostaci i porodica može da ih pokupi u slučaju da nisu videli oglas u štampi ili su promenili adresu - ispričala je ona.

Godišnja naknada u Beogradu za grob je 1.466 dinara, za kolumbarijum, kaseta za smeštanje dve urne sa kremiranim posmrtnim ostacima je 1.024 dinara, a najskuplja održavanja za grobnice prvog reda na Novom groblju  i Zemunskom groblju je oko 13.000 dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading