ODZVONILO NESAVESNIM RODITELJIMA Menja se zakon, ubuduće nećete smeti da udarite dete
Foto: Shutterstock
ODZVONILO NESAVESNIM RODITELJIMA Menja se zakon, ubuduće nećete smeti da udarite dete

Foto: Shutterstock

 

 

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji, na čijem je čelu Ratko Dmitrović, najavilo je novi zakon o porodici i pravima deteta koji će u potpunosti zabraniti fizičko kažnjavanje dece.

Praktično to znači da će, makar teoretski, dete i za ćušku moći da prijavi roditelje. 

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić pojasnila je da ovo ipak, umesto prve pomisli o slanju roditelja u zatvor, pre svega, podrazumeva aktivan rad sa roditeljima na polju vaspitanja dece.

U praksi, međutim, i sada su na snazi propisi po kojima nije dozvoljeno fizički kažnjavati decu. Novi zakon, kako su za Alo! objasnili pravnici, u stvari samo uspostavlja nultu toleranciju.

- To na neki način znači snižavanje granice kada se nešto smatra fizičkim kažnjavanjem, odnosno pod to kažnjavanje se podvode i blagi oblici kontakta, poput ćuške, udaranja po guzi i slično. Naravno, daleko je od istine da će za svaki od takvih postupaka biti izricane sankcije roditeljima. Naprotiv, fokus je, koliko vidim, na edukaciji, a mere će biti preduzimane samo ukoliko je fizičko kažnjavanje učestalo i ima karakter zlostavljanja - objašnjava za Alo! advokat Slavko Nikolić, koji se bavi porodičnim pravom.

Kako kaže, namera predlagača zakona bila je da simbolično pošalje poruku da fizičko kažnjavanje dece nije poželjno.

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju pak navode da je plan da se do 10. juna formira radna grupa za raspravu o zakonu, a kada oni pripreme nacrt zakona, on ulazi u skupštinsku proceduru. Usvajanje se očekuje do kraja godine.

Prema rečima Milke Milovanović Minić, postoje dva nivoa nadzora koje će sprovoditi centri za socijalni rad, preventivni i korektivni:

- Ova odredba, međutim, nije usmerena na to da dete sme da radi šta hoće. Ministarstvo radi na pripremi stručnjaka u obrazovnom sistemu, sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, radi se na obučavanju da prepoznaju različite situacije. Informacije o zlostavljanju neće se uzimati zdravo za gotovo, već će se pažljivo ispitivati.

Ovo je procedura nakon prijave

 

1. Dete može da prijavi fizičko kažnjavanje centru za socijalni rad ili školi. Ukoliko je prijava podneta školi, ona obaveštava centar za socijalni rad. Te institucije reaguju i po službenoj dužnosti ukoliko imaju saznanja o tome. 

2. Ako kazne nisu previše učestale i previše intenzivne da imaju karakter zlostavljanja, centar za socijalni rad će uputiti roditelje u savetovalište za porodicu ili u specijalizovanu ustanovu koja se bavi medijacijom porodičnih odnosa. 

3. Kada fizičko disciplinovanje ima karakter fizičkog zlostavljanja, centar je dužan da pokrene postupak lišavanja roditeljskog prava pred sudom.

4. U ovom poslednjem slučaju podnosi se prekršajna prijave protiv roditelja.

Uskoro još dve važne novine

 

- preciznija definicija pojma samohranog roditelja

- osnivanje alimentacionog fonda za roditelje koji ne uspevaju da naplate izdržavanje koje im je odredio sud

Stanje u Srbiji

 

17,3% populacije Srbije su deca

30% dece u Srbiji trpi psihološko nasilje

17% dece u Srbiji roditelji konstantno fizički kažnjavaju

63% roditelja izjavilo da je bar jednom fizički kaznilo dete

93% roditelja smatra da batine nisu dobre za razvoj dece

32% ispitanika smatra da bi ponekad trebalo primenjivati fizičko kažnjavanje dece

* istraživanje Unicefa

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Patrijahalni Srbin

02.06.2021 08:50

Neka ova gospoda sto nema pametnija posla nego smislja koje kakve gluposti dodje da nam vaspitava decu. Nalozi koje dobijaju sa zapada da nam razbiju jos jedinu zdravu celiju u drustvu a to je porodica. Sta fali nama koji smo odrasli uz po koju cusku? Sve bolesti zapada ukljucujuci i ovu hoce da nam nametnu. Pitam se ima li ko normalan u ovoj drzavi da stane ovome na put.