AKO IMATE PLINSKE BOCE U KUĆI, OVO MORATE ZNATI! Zašto eksplodiraju i šta NIKAKO ne smete da radite s njima!
Foto: Alo/Masonri Jošida

 

U prestonici ima dosta domaćinstava koje koriste plinske boce. Kako bi proverili da li je ispravna, najbolje da uzmu sapunicu i utrljaju i ukoliko se prave merhurići, znači da boca pušta gas i odmah mora da se izbaci iz upotrebe.

Takođe, miris može biti znak da nešto nije u redu. Boce moraju biti od 2010. godine pa nadalje i atetsirane. Zamenu ventila ne bi smeli da rade sami, već stručne osobe.

AKO IMATE PLINSKE BOCE U KUĆI, OVO MORATE ZNATI! Zašto eksplodiraju i šta NIKAKO ne smete da radite s njima!

Masanori Jošida

 

 

Građani bi prilikom punjenja i kupovine trebalo da obrate pažnju da nisu ulubljene, oštećene, dok boja više nije unizervalna i znak raspoznavanja. Da ih kupuju i dopunjuju kod ovlašćenih punioca, a ne na buvljacima i neporoverenim mestim, jer trenutna ušteda može skupo da košta.

Ranije su sve boce bile narandžaste, dok ih sada u upotrebi ima i u toj boji, plavoj, crvenoj.

- Sve boce koje se nalaze na tržištu u regularnoj prodaji trebalo bi da su ispravne jer kontrole koje prolaze vrlo su rigorozne. Mi distribuiramo boce sa zbirkom gde stoji jasno šta je od materijala, fabričko uverenje i atest dalje do prodajnih objekata i pumpi sa kojima sarađujemo. Građani bi prilikom kupovine mogli da traže na uvid kako bi bili sigurno da je boca atestirana. Ipak, retko kad se dešava da ekplozija nastane zbog neisprvane boce već zbog creva koje je porozno, što se uglavnom utvrdi kada sudski veštaci donesu bocu na tetsiranje.

AKO IMATE PLINSKE BOCE U KUĆI, OVO MORATE ZNATI! Zašto eksplodiraju i šta NIKAKO ne smete da radite s njima!

Alo.rs

 

 

Na svakoj boci bi trebalo da stoji godina i žig. To je neki način da se građani osiguraju, navode stručnjaci. 

NAJČEŠĆA PITANJA I SAVETI

Da li boca ili ventilacija "ispušta"?

Jedno od osnovnih pravila je da se prilikom instalacija koriste specijalne cevi koje su otporne na delovanja gasova a jako je bitna i provera nepropusnosti.

Da bi proverili da vam ventil ili priključna cev "cure" sem mirisa dobro je prekriti ih penom za brijanje ili sapunicom. Ako se pojave mehurići znači da nešto nije u redu. Inače, boce mogu ispuštati i na varovima pa nije loše ni to proveriti.

Ne improvizujte!

Kada menjate bocu, trebalo bi promeniti i zaptivak između nje i redukcijskog ventila. Važno je da ovaj zaptivak kupujete u radnji i nikako da ga sami pravite, jer to može biti veoma opasno!

Zatvarajte ventil posle upotrebe boce

Posle svake upotrebe plinske boce zatvorite ventil na boci jer je gumena cev pod pritiskom gasa. Ako bi došlo do rđanja priključne cevi, a ventil na boci nije zatvoren, postoji mogućnost stvaranja eksplozivne smeše gasa.

Što dalje o izvora toplote

Gas ima osobinu da se širi na toploti, pa iako je plinska boca napravljena da može da izdrži toplotu do određene mere, preporuka je da je držite što dalje od izvora toplote ili sunca čak i kada je prazna.

U slučaju požara, plinsku bocu odmah napolje!

Jako je važno da u slučaju požara iznesete plinsku bocu na otvoreno ako postoji ta mogućnost. Ako je slučajno ostala unutra, obavezno obavestite o tome vatrogasce kada dođu na lice mesta.

Ne presipajte! 

Nažalost, dešava se da se pojedini vlasnici kola "presipaju" gas iz plinske boce u automobilske rezervoare. Ova praksa je jako opasna, i nikako nemojte radite ovakve stvari jer može doći do eksplozije.

A šta ako se zapali gas?

Ako gas iz boce počne da izlazi i zapali se, nemojte paničiti jer neće eksplodirati. Preporučuje se da odmah zatvorite ventil na boci, a pre toga morate da zaštite ruke i telo od plamena. Bocu odmah iznesite na hladno i pozovite vatrogasce.

Idete na odmor? Zatvorite plinsku bocu obavezno!

Ukoliko planirate da na nekoliko dana napustite vaš stan, obavezno zavrnite plinsku bocu. Ventilacije ponekad mogu biti porozne i može doći do curenja, što se često završava fatalno.

Ako osetite miris plina, ODMAH URADITE OVO!

U svakoj boci bi trebalo da je dodat veštački miris, koji upozorava da je došlo do curenja gasa. Ako osetite takav miris morate odmah napraviti promaju, evakusati sve iz stana i ako je moguće isključiti struju u kući pomoću glavne sklopke.

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading