POČELO JE ZAPRAŠIVANJE KRPELJA Evo za koga otrov takođe može biti poguban!
Foto: Pixabay

Postavlja se pitanje da li je sredstvo koje uništava krpelje štetno po ljude i koliki problem ono stvara pčelarima? Goran Išpanović, šef Službe za komunalne poslove grada Subotice kaže da se tretman izvodi na dva načina.

"Vozila ULV tehnikom raspršuje ove izuzetno sitne čestice po javnim zelenim površinama, a druga mogućnost je rad ručnim prskalicama, ali moramo ispoštovati vremenske prilike, da nema padavina u momentu tretmana i neposredno nakon njega, kao i jakog vetra", naveo je on.

Izvođači tretmana su u obavezi, najkraće 48 časova pre početka, da obaveste javnost o planiranim aktivnostima. Nadležni apeluju na građanstvo da se u momentu sprovođenja radova na tim površinama ne nalaze, uprkos tome što, kako objašnjavaju, većeg štetnog dejstva preparata protiv krpelja, po ljude nema. Iako manje rizično po ljude, ovo sredstvo može biti pogubno za insekte, naročito pčele.

Stoga je preporuka svim pčelarima da svoje košnice zaštite ili izmeste najmanje pet kilometara od zone koja se tretira, u suprotnom može doći do trovanja legla i ozbiljnih finansijskih gubitaka. Dragoljub Matić, predsednik Udruženja pčelara Subotica naglašava da je to za njih veliki problem.

"Nemamo gde da sklonimo košnice, a ako dođe do kontakta, pčele stradaju, što može da izazove velike finanansijske gubitke, ali i da utiče da ostane bez pčelinjog društva i meda", navodi pčelar. Inače, tretman suzbijanja krpelja sprovodi se dva puta godišnje, u proleće i kasno leto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading