ISPOVEST ŽENE KOJA SE DESET GODINA BORI SA MULTIPLOM SKLEROZOM  Dijagnoza nije smrtna presuda
Alo!

Ovako ispovest za Alo! počinje Aleksandra Starčević. Kako kaže, naučila je da živi sa svešću da su velike šanse da završi u kolicima. Nije se predala. I neće.

KAKO JE POČELO

Naša sagovornica vraća priču na dane kada je saznala od čega boluje.

- Prvo sam išla kod oftalmologa, pa ništa nisu konstatovali. Poslednji simptom je bio trnjenje leve ruke i onda se cela ruka oduzela. Zbog toga sam otišla kod lekara opšte prakse. Uputili su me na magnetnu rezonancu. Radiolozi su se na magnetu toliko uzmuvali da sam znala da je reč o nečem ozbiljnom. Kad dobijete radiološki nalaz, tu su medicinski termini i onda je što prvo što svi uradimo, izađemo na Gugl. Ukucaš to što ti stoji u nalazu, izađe multipla skleroza, šta god da ukucaš sa izveštaja, samo to izlazi. Nisam više imala dileme iako su svi govorili polako, sačekaj, pokušavali su da me uteše.

Aleksandra ističe da je za one koji psihički popuste i prestanu da se bore gotovo izvesno da će završiti u kolicima. 

- Ja sam imala takozvane relapse u vidu trnjenja, ne radi mi desna ruka, imam problem sa hodom, ali sve su to stvari koje moraš da prihvatiš. A kad se boriš, bar donekle možeš sve da držiš pod kontrolom. Srećom, tu su lekovi, ja sam na terapiji. Progresija bolesti je kod svakog drugačija, da li će se nešto pojaviti ili ne, to niko ne zna. Baš kao što svako drugačije reaguje na lekove.

Neizvesnost jeste teška, kaže Aleksandra, ali i dodaje da, kad se bolje sagleda, niko u životu nema izvesnost. 

- Svi pravimo planove, niko ne postavlja pitanje funkcionalnosti ruku, nogu... Sa ovom bolešću uspostavljaš nove prioritete u životu, mnogo promišljaš, razmišljaš... Baviš se pitanjem zašto se to baš tebi dogodilo... 

PRIČA ZA ĆERKU

Dijagnoza, naglašava ona, nije smrtna presuda. 

- Ne, to je samo drugi način na koji možeš da živiš svoj život. Mi se šalimo sa mojim nevoljnim pokretima, saplićem se na ravnom, onda kažem daj da vežem neku krpu, pa kad već vučem nogu, da bar brišem i podove. Ćerka sada ima 13 godina, od prvog dana je bila upoznata sa svim, smatrala sam da će joj biti lakše da odrasta sa nekim napredovanjem bolesti jer je ono izvesno, nego da krijem pa da jednog dana samo otkažem. U početku, kad se desi da nešto ne mogu da uradim,  govorila sam joj samo da sam bolesna. Jednog dana mi je rekla: "Bolestan si kad imaš temperaturu i donose ti supu". Onda sam joj ispričala bajku o kapetanu koji predvodi svoju vojsku, ali je tokom bitke ogluveo. Bitka je završena, ali niko ne može da kaže kapetanu to jer on ne može da čuje. On nastavlja da baca bombe misleći da ih baca na neprijatelja, a u stvari baca na svoju vojsku. Vojska metaforično predstavlja imune ćelije, tj. odbrambeni mehanizam. U tom ratu kapetan u stvari oštećuje sopstveno telo.

Šta sam promenila u životu kad sam se razbolela

1. Promenila sam posao i našla manje stresan, iako je plata bila upola manja

2. Razvela se

3. Sa ćerkom se preselila u drugi stan

4. Povezala se sa Društvom multiple skleroze Srbije

 

Moja poruka za one koji imaju istu bolest

Sa dijagnozom se živi. Ne očekujte od sebe da ćete biti oni stari. To je život. Nosi ova dijagnoza funkcionalne probleme, ali nekako uvek se nađe i način da se reše. Evo, ja sad razmišljam da uzmem štap, ima šmekerskih štapova, pa može da bude i modni detalj. Niko nije kriv za bolest. Nema svako dijagnozu MS, međutim, svako ima nešto što mu definiše život.

ISPOVEST ŽENE KOJA SE DESET GODINA BORI SA MULTIPLOM SKLEROZOM  Dijagnoza nije smrtna presuda

Alo

 

 

MS u Srbiji

- Oko 9.000 ljudi ima ovu bolest

- Najčešće se javlja između 20. i 40. godine

- Žene obolevaju duplo više od muškaraca

- Broj pacijenata obolelih od multiple skleroze, koji dobijaju terapiju o trošku RFZO, od juna će biti povećan sa 2.500 na 3.500. Do 2019. taj broj je bio 1.100

- Dostupni su najsavremeniji lekovi o trošku RFZO

- Društvo multiple skleroze Srbije, kao jedno od najstarijih udruženja pacijenata u zemlji, ove godine obeležilo Svetski dan borbe protiv multiple skleroze organizovanjem konferencije i kulinarske radionice pod sloganom "Za istim stolom" 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading