KO ČUVA PREZIME BROZ? Neobičan život Titovih naslednika intrigira javnost
Foto: Alo! arhiva

Iako je rođen 7. maja pre 129 godina, rođendan najvećeg sina jugoslovenskih naroda i narodnosti Josipa Broza Tita tokom njegove vladavine proslavljao se na današnji datum, odnosno na dan početka Desanta na Drvar. Dan mladosti, čiji je glavni simbol predstavljala štafeta, bio je mnogima omiljeni praznik, a njemu su se najviše radovali pioniri i omladinci, ali i Titovi naslednici, koji danas mahom žive u Srbiji i Hrvatskoj.

Kako neki od njih navode, nakon smrti čuvenog pretka pre četrdeset i jednu godinu, njihov život se potpuno promenio. Napustili su ih oni kojima su za vreme Maršalove vladavine bili najbolji prijatelji, a vremenom su se i oni među sobom udaljili.

Josip Joška Broz (73), sin Titovog najstarijeg sina Žarka Broza, kaže da je retko sa kim od srodinika u dobrim odnosima. Kako objašnjava, sa sestrom po ocu Svetlanom, koja je inače specijalista kardiologije i interne medicine, gotovo se i ne čuje.

- Svetlana se loše ponašala prema ocu Žarku, a i sa sestrom i braćom je u imovinskom sporu. Kada je bila mlađa, imala je preku narav, jednom je čak i vadila pištolj na našeg oca invalida, koji je ostao bez ruke. Tada sam poludeo, hteo sam da je ubijem, ali deda Tito je klekao i vikao da to ne radim. Iskreno, od rođaka se čujem samo sa sestrom Zlaticom - kaže Joška.

EDVARD BROZ: NASLEDNICI U HRVATSKOJ SE RAZIŠLI

Titov unuk Edvard Broz (70), sin Titovog najstarijeg sina Žarka Broza i Tereze Kujundžić, godinama ne dolazi u Srbiju jer čeka da mu zastari kazna zatvora pošto je 1992. godine izazvao saobraćajnu nesreću. On je naveo da ne želi da se eksponira. Postoje informacije da je za vreme vladavine svog dede prijateljima davao svoj diplomatski pasoš kako bi mogli da putuju, što su neki iskoristili za trgovinu oružjem, pozivajući se na njega. Kako saznajemo, Edvard živi skromno u stanu u Zagrebu i potpuno je izgubio kontakt sa ostalim Brozovim naslednicima koji žive u Hrvatskoj.

SAŠA BROZ: IMAM JASNU MISIJU

Aleksandra Saša Broz (52) je ćerka Titovog mlađeg sina Aleksandra Miše Broza. Ova pozorišna i televizijska režiserka pre deset godina se razvela od glumca Ranka Zidarevića, sa kojim ima ćerku Saru. Kako navodi, dok diše trudiće se da promoviše delo svog dede Josipa Broza Tita.

 Sa dedom sam najviše vremena provodila na Brionima, a njemu je bilo važno da mu unuka bude dobar đak. Zbog odličnog uspeha u školi, poklonio mi je papagaja Krokija - kazala je ona. Njena ćerka, a Brozova praunuka Sara (27), bavi se slikarstvom. Za hrvatske medije je izjavila kako uopšte ne smatra svoju majku poznatom jer je Titova unuka i da se trudi da se u školi ne izdvaja od drugih. Andrej Broz je mlađe dete Aleksandra Miše Broza, Titovog drugog sina. Za razliku od sestre Aleksandre Saše, koja ne krije da je potomak slavnog pretka, Andrej ga retko pominje. Školovao se u Moskvi, a trenutno se bavi konsaltingom.

MIŠA BROZ UŠAO U DEVETU DECENIJU

Aleksandar Miša Broz je veliko ime u hrvatskoj diplomatiji, u kojoj je briljirao odmah po osamostaljenju Hrvatske. Iako je bio cenjeni diplomata, Miša se sumnjičio i da je kao ambasador Hrvatske u Džakarti koristio luksuzni automobil koji mu je dala na korišćenje indonežanska vlada. Sam Franjo Tuđman je zahtevao da Broz radi na promociji priznanja Hrvatske u afričkom i azijskom delu sveta, dakle nesvrstanima, jer je bio sin Josipa Broza, koga su ti narodi voleli zbog velikog doprinosa njihovoj nezavisnosti i nesvrstanosti. Miša je nedavno proslavio 80. rođendan u krugu najbliže porodice. Sa ostalim Titovim naslednicima u Hrvatskoj i Srbiji ne održava kontakte.

LUKA BROZ: PRAVIM "MARŠALOVU PAŠTETU"

Luka, Titov čukununuk i unuk Joške Broza, radi kao kuvar i šef kuhinje u jednom beogradskom restoranu, gde kao specijalitet pravi „Maršalovu paštetu”. Recept je nasledio, kako kaže, od svog dede Joške Broza. Njegov brat Filip, takođe Brozov čukununuk, radi kao mehaničar u jednoj radionici za popravku automobila.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sneza

25.05.2021 16:48

Draga , dragi covek.Nas najdivniji Predsednik.Kako su to bila srecna i bezbrizna vremena.