VOZAČI OPREZ: Ove stvari u vožnji nisu kažnjive, ali su opasne!
EPA/JEROEN JUMELET

 

Stručnjaci i istraživači upozoravaju: mnogo sitnica i loših navika opasno odvlači pažnju vozaču i može da izazove nesreću.  U te rizične radnje za volanom spada otvaranje limenki, konzumiranje hrane, paljenje cigareta, podešavanja retrovizora, sve radnje preko “tač-skrina”, nameštanje udaljenosti, visine i nagiba sedišta…

Ako vozač pali cigaretu tokom vožnje, a posebno ako ona ili žar padne na odeću ili telo opasno ugrožava vožnju. Konzumacija jela i pića takođe je opasna.

Često se piće kupi za usput, a kad se ožedni, retko ko staje samo zbog toga. Tada je jednom rukom podjednako teško odvrnuti plastični čep ili otvoriti limenku.

Gaziranim pićima, kad ih vozač pije direktno iz boce ili limenke, lako može da se zagrcne i tako direktno dođe u opasnost.

Multifunkcionalni volan omogućava podešavanje zvuka i izbor radio stanice, ali dodirni ekran, koji na sredini prednje armature služi biranju poziva ‘hend-fri’ uređaja, podešavanju klimatizacije, ventilacije, navigacije…, vozaču odvlači pažnju i ugrožava bezbednost vožnje  -  a nije kažnjivo.

Nisu retka nameštanja sedišta, pa i upravljača tokom vožnje, a za to vas policija neće kazniti, iako zbog toga možete da ne uočite pešaka ili da izazovete sudar.

Često tokom vožnje postane prevruće, jer se za upravljač često seda s viškom odeće. Tada mnogi žele da svuku sako ili džemper, a ne žele da se zaustave i to obave. Iako izgleda čudno, neke vozačice popravljaju šminku tokom vožnje, a zbog toga koriste retrovizor. Trenutak nepažnje može da bude koban. I traženje sitnica po policama ili u torbi je opasna radnja.

Za sve te opasne radnje u vožnji nema kazne, kao ni za vožnju sa zamagljenim staklima.

Važan savet: sve podesite pre polaska, a u vožnji – puna koncentracija i bez suvišnih pokreta i poteza.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading