POSETA PATRIJARHA PORFIRIJA TUMANU Srpski Ostrog okupio veliki broj vernika
SPC

 

- Znak Vaskrsenja Hristovog jeste naše sabranje u ovoj svetoj obitelji i u ovom svetom mestu, u kojem su bratstvo i svetitelji tumanski svoje živote posvetili Jedinom Svetom i samim tim, sobom, osvetili ovo mesto duhovnog preporoda ovog kraja naše zemlje u kojem su se vekovima okupljali naši preci ne bi li posvedočili Hrista, upravo ono što i mi radimo danas sabirajući se na bogosluženjima i pre svega na svetoj Liturgiji. To liturgijsko sabranje u našem narodu je održalo veru u Krst časni i Vaskrsenje i njome se sam naš narod očuvao. Tom verom poznavaćemo sebe, poznavaćemo i druge, zato što smo pre toga poznali Hrista. Ta vera oblikovaće naš identitet dokle je sveta i veka, zaključio je patrijarh Porfirije.

 

- Sveti ljudi, koji su osnovali ovu čudesnu svetinju znali su da je isihazam, molitveno tihovanje, izraz čovekove nasušne potrebe za svetlošću Božjom. Oni su to znali i živeli i tu istinu narodu prenosili. Oni su tu istinu živeli. To je vera! Drugačije, to je samo jedna sterilna filosofija. Ne trebaju nama vukovi u jagnjećoj koži sa Istoka i Zapada da nas uče šta je to duhovnost zasnivajući je na običnim ljudskim silama i govoreći kako je dovoljno da gledamo u jednu tačku i da ponavljamo nerazumljive reči, petnaest minuta na dan ili pola sata. Punoća otkrovenja je u Crkvi Hristovoj, a svesni smo da tu punoću imamo upravo ovde. Reći ću ukratko: nemamo mi potrebe ni za kakvim meditacijama, jogom i drugim trendovima takozvane „duhovnosti“ koji su zapljusnuli našu zemlju, ali i Evropu, poručio je Patrijarh.

- Iz perspektive nedelje u kojoj se molitveno sećamo mironosica moramo naglasiti ulogu i status žene u hrišćanstvu. Bogorodica je imala presudnu ulogu u ikonomiji spasenja ljudskog roda. Vaskrsli Gospod se prvo javio ženama - mironosicama, učinivši ih time apostolima Njegovog Vaskrsenja. Ljubav i čežnja za Hristom, čista i bezrezervna, jesu razlozi zašto je upravo njih izabrao Hristos. Ljubav izgoni strah, kaže jevanđelist Jovan, a mironosice su upravo dokaz te istine, rekao je Patrijarh.

Uporedivši Tumansko bratstvo sa pčelama radilicama, koje skupljaju med i sa ovog i sa onog sveta i dele ga sa svima nama, Patrijarh je istakao da je veoma radostan zbog liturgijskog sabranja i blagoslova i da se nada da će se narod okupljati oko Hrista u tumanskoj svetinji dok god je sveta i veka.

- Mi znamo da je taj blagoslov već sada sa nama jer verujemo govoreći uvek: Hristos vaskrse!

Svečanosti je prisustvovala ministarka pravde u Vladi Republike Srbije gđa Maja Popović, veliki prijatelj tumanske svetinje, i brojni ugledni poslenici iz političkog, kulturnog i javnog života Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading