Danas slavimo Svetu velikomučenicu Irinu: Bitno je da izgovorite ovu molitvu!
SPC

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Svetu velikomučenicu Irinu. Živela je u vreme apostola na Balkanu, a rodila se u nepobožnoj porodici pod imenom Penelopa. O hrišćanskoj veri je učila od Apelijana.

Odrekla se udaje, pa je razljutila oca, ali je potom uspela da pronađe način da ga preobrati u hrišćanstvo. Carevi su pokušavali da je muče, međutim Bog joj je svaki put slao anđele da je spasu.

Car Sedekija je Irinu zakopao u jendek pun zmija i škorpija, ali ih je anđeo umrtvio. Potom je car pokušavao testerom da je prestruže, ali ona se odbila od njenog tela. Zatim ju je vezao za točak pod vodenicom, ali voda nije htela da krene. Irina je svaki put čudom ostala nepovređena, a onda je otišla u grad Kalipolj, gde je pripovedala hrišćanstvo. I tamo su carevi pokušavali da je muče, međutim Bog bi je svaki put oživeo.

Danas slavimo Svetu velikomučenicu Irinu: Bitno je da izgovorite ovu molitvu!

Tanjug/ AP

 

Kada je car video to čudo, njegov narod i on su se krstili i poverovali u Hrista. Sveta Irina je pred smrt sama legla u grob i naredila Apelijanu da je zatvori. Kada su otvorili grob posle četiri dana, nje nije bilo.

Tako danas Srpska pravoslavna crkva proslavlja devicu i mučenicu Irinu, koja se žrtvovala i pretrpela sve kako bi se Bog što više proslavio među ljudima.

Tropar Irini, glas 4. 

Ovčica Tvoja Isuse, Irina, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading