Poznati kardiolog dr Ristić odgovorio na najčešća pitanja o poznatom leku: Za koga je aspirin dobar, a kome može ozbiljno da šteti
alo

Međutim, u gotovo podjednakom broju sličnih laičkih i stručnih radova pročitaćete i da aspirin nema nikakvo blagotvorno dejstvo, da može izazvati unutrašnje krvarenje, da je njegova preventivna vrednost nula.

Biti pametan u ovakvoj situaciji, kada se čak i poznati svetski istraživači i lekari spore oko toga da li aspirin više koristi ili šteti, nije lako. Ipak, kako za Alo! kaže poznati kardiolog prof. dr Miljko Ristić, za ogromnu većinu ljudi aspirin može da bude blagotvoran.

Poznati kardiolog dr Ristić odgovorio na najčešća pitanja o poznatom leku: Za koga je aspirin dobar, a kome može ozbiljno da šteti

Alo

 

- U većini slučajeva aspirin je potpuno bezazlen lek, a veoma je koristan. Bitan je za prevenciju šloga, infarkta i zgrušavanja krvi u krvnim sudovima u bilo kom delu tela. Komplikacije su uglavnom totalno bezazlene - objašnjava profesor.

Kako kaže, može postojati preosetljivost na aspirin, što bi se moglo manifestovati kao često krvarenje iz nosa, takođe pri pranju zuba može da dođe do blagog krvarenja.

Kome je preporučen jedan aspirin dnevno:

- onima koji su imali infarkt, imaju ugrađen stent ili bajpas

- onima koji su imali moždani udar

- ljudima koji imaju problema sa zgrušavanjem krvi, venama

- Može da dođe i do malog krvarenja u mokraći, pa da bude crvena boja mokraće zbog krvi u bubrežnim i mokraćnim putevima. Međutim, iz mog iskustva, nikada se to ne manifestuje nekim ozbiljnim krvarenjem, u smislu da će neko izgubiti veliku količinu krvi - navodi dr Ristić. 

Ristić objašnjava i da je lek „kardiopirin“ pokazao veoma dobru prevenciju svih zgrušavanja krvi, bilo da je to u mozgu, srcu ili drugim organima. 

Poznati kardiolog dr Ristić odgovorio na najčešća pitanja o poznatom leku: Za koga je aspirin dobar, a kome može ozbiljno da šteti

Foto: Shutterstock

 

- Za aspirin su nuspojave zaista jako retke. To tačkasto krvarenje je potpuno bezazleno i javlja se jednom u 10.000 ili 100.000 slučajeva. Kad bismo sve to gledali, nijedan lek ne bismo smeli da uzimamo, ni analgetik ni antibiotik ni sedativ. U svakom slučaju, savet je da se obavezno pročita uputstvo za upotrebu, pa da pacijent zna da prestane da pije lek ako je došlo do nekih poremećaja - kaže naš sagovornik.

Na kraju, Ristić daje preporuku da u eri pandemije koronavirusa čak i mlađi uzimaju aspirin jer je on prevencija zgrušavanja krvi, koja je registrovana kod mnogih pacijenata sa kovid infekcijom. 

- Jeste to primarno infekcija pluća, ali ako stradaju i krvni sudovi potpuno je blokirana razmena kiseonika između spoljašnje sredine i organizma, odnosno krvotoka čoveka - zaključuje doktor.  

Ko ne sme da pije aspirin na svoju ruku:

- stariji od 70 godina

- dijabetičari

- mlađi od 12 godina

- oni koji imaju relativno česta krvarenja iz nosa

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sabahudin

18.05.2021 08:22

Nikome nije koristan i svima je štetan. Kao da aspirin zna ko ima koliko godina.