RAKIJA SKUPLJA ZBOG EU Akcize na domaću ljutu povećane višestruko, Srbi prelaze na pivo i vino
Tanjug
RAKIJA SKUPLJA ZBOG EU Akcize na domaću ljutu povećane višestruko, Srbi prelaze na pivo i vino

Tanjug

 

 

Izmenama ovog zakona na sva žestoka alkoholna pića koja sadrže 40 odsto alkohola, u budžet bi se ubuduće dotiralo 185 dinara po litru umesto dosadašnjih 136 dinara, kolika je akciza na voćnu rakiju, dok je kod viskija ona trenutno znatno viša i iznosi 348,17 dinara.

Do ovoga je došlo jer je predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama, koji je usvojila Vlada Srbije prošle sedmice, predviđeno da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.

To praktično znači da sada za visinu akcize više nije bitno da li je piće napravljeno od voća, kao što je slučaj sa rakijama, ili od žitarica koje su osnovna sirovina za proizvodnju viskija.

Shodno ovim izmenama, veći nameti na domaća pića kao što su rakije vode ka njihovom  poskupljenju, za razliku od uvoznih pića, poput viskija, koja bi zbog manjih nameta trebalo da pojeftine.

Razlog za ovu promenu, kako objašnjavaju u Ministarstvu finansija je potreba za usklađivanjem sa propisima Evropske unije koji ne dozvoljavaju nižu akcizu na domaća alkoholna pića.

Oni koji vole pivo i vino, ne treba da brinu. Akcize na pivo i ostala niskoalkoholna pića koja sadrže između 1,2 odsto i 15 odsto alkohola se ne menjaju i ubuduće će se obračunavati po litru pića.

Akciza na pivo i dalje će iznositi 26,44 dinara po litru, a na vina i ostala niskoalkoholna pića gde spadaju i razni sajderi (cider) 23,14 dinara po litru.

Alkoholna pića učestvuju sa 4,5 odsto u prihodima od akciza 

 

Ukupan prihod od akciza na alkoholna pića u 2020, prema podacima Ministarstva finansija, iznosio je 13,8 milijardi dinara, od toga se na akcize na sve vrste jakih alkoholnih pića odnosilo 2,4 milijarde dinara. U strukturi prihoda od akciza, sva alkoholna pića učestvuju sa 4,5 odsto, a od toga samo jaka alkoholna pića sa 0,8 odsto. U Srbiji se najviše kupuju pića u kojima je udeo alkohola manji od 15 odsto, odnosno - piva i vina i slični proizvodi. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading