ZOLJOM GAĐAO JABUKU NA SVADBI Skandalozni snimak kruži Srbijom (VIDEO)
Printscreen

Običaj da prilikom dolaska u mladinu kuću, mladoženja puškom pogodi i "skine" jabuku sa krova, veoma je popularan u našoj zemlji. Na društvenim mrežama sada se pojavio snimak gde muškarac koji je došao po mladu jabuku je gađao ni manje ni više, nego zoljom!

Ne zna se gde je i kada nastao snimak, ali je trenutno hit u centralnoj Srbiji. U pozadini se čuju trubači koij sviraju "Đurđevdan", a s obzirom na to da je reč o autentičnom srpskom običaju sigurno je da potiče ako ne iz Srbije, onda iz regiona gde Srbi baštine ovaj običaj.

Kako su stručnjaci prokomentarisali, radnja sa snimka je vrlo opasna.

- Da je pogodio drvo koje drži jabuku pobio bi ljude. To je kumulativna raketa koja na vrhu ima piezo generator. Kada se aktivira pojavljuje se kumulativi mlaz i mogla je da padne među narod. I sreća je da je ispaljenja iz ovog ugla. Da je niže držao malo niže vatra bi spržila ljude iza njega - kaže stručnjak za bezbednost.

Za ovaj običaj etnolozi kažu, da je njegova suština potpuno drugačija i nema nikakve veze u nadmetanju ko bolje nišani. Prema stručnjacima cilj ovog običaja zapravo je pravljenje buke, jer se verovalo da to otklanja demone. Tako se nekada prangijalo, zviždalo, glasno pevalo i galamilo, a sve je to bilo u istoj službi rasterivanja demona.

Sa druge strane, veruje se da jedan od najstarijih srpskih običaja kada se postavi jabuka na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveta kako bi mladoženja dokazuje svoje sposobnosti. I to pucanjem iz puške, kako bi mladinima pokazao da je sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu. Ukoliko ne uspe iz prve da "skine" jabuku, pogađa dok je ne pogodi, jer dok mu to ne pođe za rukom, ne može da pokupi mladu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Мирко

16.05.2021 14:42

Фина фора са ватрометом 😉 далеко је ово од кумулативног пројектила, друго нишана нема нигде, треће постоји добра могућност да би се опрљио(изгорео) на споју предње спољашње и задње унутрашње цеви, због емисије гасова који би се произвели након опаљења и излетања из лансера. Али добра фора. 🤣

Kad

16.05.2021 15:09

pomisliš da ljudi imaju zolje po kućama...a gomila oduševljeno gleda i snima...