GORICA DOŽIVELA ČUDO U CRKVI SVETE PETKE KOD SVILAJNCA Dogodilo se nešto neobično dok je sa svećama u ruci celivala ikone
Crkva Svete Petke u Porodinu

Meštani sela Porodin pored Svilajnca su 2016. godine tvrdili da se u njihovoj crkvi dešavaju čuda. Sveće koje se pale same od sebe ili kandilo koje poigrava neke su od neobjašnjivih pojava koje oni tumače verom.

Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta 2016.godine, u Crkvu Svete Petke u Porodinu, dok se starešina Radisav Spasojević u oltaru pripremao za služenje svete liturgije, ušle su dve vernice. Kako je ispričala Gorica Jagodić, kupila je 15 sveća i krenula da celiva ikone, odlučivši da sveće zapali posle toga.

– Sagnula sam se da celivam časni krst i u jednom momentu sam osetila toplinu na obrazu. Kad sam pogledala, u desnoj ruci svih 15 sveća je gorelo. Niti sam videla dok se pale, niti sam ih ja upalila. Prava buktinja. Neverovatno. Bila sam zbunjena, ali sam shvatila da je to Bogorodica na svoj praznik udesila – rekla je Gorica tada.

Objasnila je i da je, čim je shvatila šta se desilo, počela da plače.

– Plakala sam od svega, od miline što sam to osetila i doživela. Dugo nisam mogla da zaustavim suze radosti i neizmerne sreće i prijatnosti koju sam osetila – rekla je Gorica.

Gospođa koja je bila iza nje i koja je zapravo jedini svedok otputovala je u Francusku, gde i živi.

– Meni je svejedno da li će neko da veruje ili ne. Neobjašnjivo je to što sam osetila – jasno i prostodušno je dogovorila Gorica.

Vrednija posle čuda

Muž Gorice, Gruja Jagodić priča kako mu je supruga izgledala kad se tog jutra posle liturgije i kraja posta i pričešćivanja, vratila kući.

– Video sam po njoj da joj se nešto desilo. Nekako kao da joj se promenila boja na licu. Ali kad nam je ispričala šta se desilo, mi smo svi bili oduševljeni. Primećujem otad da mi je žena vrednija i veselija po kući – rekla je uz osmeh Gruja.

Muž žene koja je doživela čudo ovo tumači na svoj način

– Ovo nam je dokaz da treba svi da verujemo, a ne da živimo i idemo bez vere – kaže Gruja.

Plamen motivacije

Sveštenik i paroh porodinski Radisav Spasojević kaže da se dugo premišljao da li da priču iznosi u javnost, ali da je ipak odlučio da, prema metafori iz Novog zaveta, “ne zakopava srebro koje mu je Gospod dao”.

– Čudo se desilo i time postalo javni događaj voljom Božjom, te ne smemo o tome da ćutimo. Pogotovo kada je danas naša vera postala ugrožena. Nije čudno da ikone mirotoče, da liju suze, “jer se sila Božja u nemoći našoj pokazuje”. Ovo je opomena i vernim i nevernima, kao i sveštenstvu, da preispitamo svrhu i način svog života i postojanja. Od svega ovoga čovek oseti duhovnu energiju koja prožima sve – rekao je tada sveštenik Rade i istakao da se tu radi o velikoj milosti Božjoj jer se, kako je objasnio, Bog obraća onda kada su nam njegova pomoć, nova snaga vere i motivacija najpotrebniji.

Meštani Porodina dali su svoje objašnjenje ovog događaja i jednoglasno se složili:

– Nama je još draže što se to desilo Gorici, koja i ne ide tako često u crkvu. Da se desilo nekom od nas, svi bismo rekli, ma oni su zaluđeni, oni samo idu u crkvu – rekao je meštanin Saša Marković.

Otac Rade je istakao i da to što je “čudo” izabralo baš Goricu nije slučajno.

– Ona je jedna vrlo smirena, skromna, tiha i poštena žena. Kao i na Hristovom grobu, kad su se tamo prvo zatekle mironosnice, opet je kroz žene omogućeno da se vidi i oseti blagodat Gospodnji – rekao je sveštenik.

Blagodatni oganj

U svetu jedno od najvećih čuda je Blagodatni oganj, vatra koja se na Veliku subotu sama pali na Hristovom grobu u Jerusalimu i koja u prvih deset minuta ne peče i tek posle postaje uobičajen, materijalni plamen. Da bi se otklonile sumnje, pojava Svetog ognja se odvija pod nadzorom policije. Sva kandila gase se još na Veliki petak, a prostorija groba Gospodnjeg se strogo pregleda i ulaz u nju se zapečaćuje do subote. Samog patrijarha pregledaju od glave do pete kako bi se otklonila sumnja da kod sebe ima nešto zapaljivo. Tek posle toga se skida pečat sa ulaza u grob Hristov i patrijarh može da uđe. Kada dobije Blagodatni oganj, patrijarh njime pali svežnjeve sveća i predaje oganj prisutnima.

Čudotvorna hilandarska loza

Posebno cenjena među vernicima je čudotvorna hilandarska loza, izrasla na mestu gde se nalazio grob Stefana Nemanje, odnosno Svetog Simeona. Grožđe sa samo dva izdanka ove loze koje raste uz manastir Hilandar leči sterilitet kod bračnih parova koji imaju problem sa porodom. Grožđe sa bere svake godine na Krstovdan, 27. septembra, a arhiva manastira prepuna je zahvalnica parova koji bi, posle decenije neuspeha i dijagnoze “vi ne možete da imate decu”, a pošto bi kušali grožđe, dobili dete i tako na najlepši način posvedočili čudo Božje.

Šta su čuda

Čudo je sve ono što prevazilazi fizičke zakonitosti i racionalna objašnjenja. Na primer, iz moštiju svetitelja ili mučenika može da izađe tečnost, sveto miro. U SPC jedno od najvećih čuda i najveći isceliteljski potencijal imaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading