SPECIFIČNA AGENCIJA ZA UPOZNAVANJE: Agent spaja isključivo Srbe sa Albankama, a po završenom poslu iz novčanika treba da date sledeću sumu!
EPA/MALTON DIBRA

Posredovanje kod upoznavanja danas nije isključivo rezervisano za jednog umešnog provodadžiju.

Naprotiv, institucionalizovalo se, prešlo na agenciju sa brojnim saradnicima, rasutim po celom regionu. Posao je naplativ, brakovi koji se potom sklope retko se razvedu, a da je biznis već razrađen, jer interesovanje postoji, rekao nam je jedan od vlasnika agencije koji posreduje u upoznavanju muškaraca, pre svega iz Srbije, sa ženama iz Albanije, isključivo.

Miško Jovanović iz agencije registrovane u Tirani, ali sa saradnicima na terenu po celom regionu, posao je započet pre osam godina.

- To je već bio razrađen posao. Mi smo videli da to funkcioniše i pre nas. Nema pravila, najviše je Srba, ali ima i Hrvata, ljudi iz Bosne i Hercegovine, iz zapadne Evrope - kaže u telefonskom razgovoru iz Crne Gore.

Ističe da posreduju u upoznavanju, ali ne i u sklapanju brakova. Ipak, govori o mladoženjama i mladama.

Objašnjava nam i kako se taj "proces" odvija fazno. Najpre momci iskažu interesovanje. Pošalju kratke biografije i svoje fotografije.

- Mi u odnosu na ta interesovanja angažujemo saradnike na terenu u čitavoj Albaniji. Ko prvi nađe odgovarajuću osobu, koja izrazi želju da se upozna sa potencijalnim mladoženjom, mi ih spajamo. Fizički se dolazi na upoznavanje, nema razmene telefona, društvenih profila... - navodi Miško.

Dodaje da se odlazi u posetu mladi:

- Tu se prave neki preliminarni dogovori ako se njih dvoje jedno drugom dopadnu.

Sledeći korak je uzvratna poseta kad mlada sa ukućanima ili bratom ode da vidi uslove u kojima bi živela.

- Treći korak je da ponovo mladoženja dođe u Albaniju gde obavlja veridbu. Nekad veridba bude istovremeno sa svadbom - kaže Jovanović navodeći da se najčešće čeka da prođe nekoliko sedmica, nekad i meseci, dok mladoženja ne odvede mladu.

Potom sledi svadba u mladoženjinom kraju.

Pre podstanarke na zapadu nego gazdarice u Srbiji?

Jovanović kaže i da je interesovanje Albanki za udaju u Srbiji zamrlo u protekle tri godine te da su im želje da odu u zemlje Zapadne Evrope.

- Nešto je veće interesovanje za Hrvatsku nego za druge zemlje zato što je u pitanju članica Evropske unije. Bez obzira na to što se neko muči i radi u Zapadnoj Evropi, što živi kao podstanar, one bi radije da budu podstanari tamo, nego da u izobilju žive u Srbiji, Crnoj Gori, BiH... - kaže Jovanović navodeći da razvoda ima, ali da se dešavaju retko.

Jovanović je otkrio da nakon obavljenog posla agencija u Tirani naplaćuje 3.000 evra. Na upoznavanje odlazi i posrednik iz agencije i to je najčešće osoba koja govori oba jezika.

Jovanović je otkrio da nakon obavljenog posla agencija u Tirani naplaćuje 3.000 evra. Na upoznavanje odlazi i posrednik iz agencije i to je najčešće osoba koja govori oba jezika.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Psihopate svuda

15.05.2021 20:48

Ova trgovina brakom je legalna ali zato gej brakovi narusavaju tradiciju i drustvo? Zivimo u bas zanimljivim vremenima...