Pisanje Alo! o samoubistvu radnika NIS izazvalo pravu medijsku buru u Srbiji:   Otac četvoro dece se ubio  iz očaja, a ne iz besa!
Tanjug

Nakon što je Alo! razotkrio težak položaj zaposlenih u Naftnoj industriji Srbije, koji je prouzrokovao i samoubistvo Branka Kurilića (55) iz Temerina, reagovala je njegova supruga ali i menadžment kompanije. U potresnoj ispovesti, žena pokojnog Kurilića, koja je ostala sama sa četvoro dece, ispričala je sve o torturi kroz koju je njen suprug prolazio od 2016. godine pa sve do aprila ove godine kada se suočio sa za njega nerešivom dilemom - da prihvati da dobrovoljno napusti kompaniju uz otpremninu koja bi njegovoj porodici nakratko omogućila egzistenciju ili da u suprotnom bude izbačen na ulicu kao tehnološki višak.

- Kako objasniti deci da su ostala bez nasmejanog, požrtvovanog oca, uvek spremnog da reši problem? Kako objasniti sebi da od sada moram sama da se borim sa istim i još većim problemima? Kako dalje? Kako ne mrzeti? Kako ne kriviti? - samo su neka od pitanja koja ovih dana sebi postavlja ova žena.

Ona ni sama nema odgovor na sva ova pitanja ali zna da mora da nastavi dalje.

- Nije mogao da podnese toliku nepravdu. Tražio je objašnjenje, govorio im da moraju ljudima dati razloge zbog kojih im daju otkaze, ali nije vredelo - ispričala je ona ističući da se pokojni Branko nije borio samo za sebe, već i za svoje kolege.

Pisanje Alo! o samoubistvu radnika NIS izazvalo pravu medijsku buru u Srbiji:   Otac četvoro dece se ubio  iz očaja, a ne iz besa!

Foto: privatna arhiva

 

Kompanija NIS je u petak uveče našoj redakciji poslala poduže reagovanje, ali u njemu nažalost nije odgovoreno na ključne probleme zbog kojih je Kurilić izvršio samoubistvo a mnogi drugi su morali da odu iz kompanije.

Osim pokušaja da sa sebe spere krivicu, menadžment NIS-a i pored notornih činjenica (a samoubistvo zaposlenog je samo vrh ledenog brega) pokušava da Alo! optuži za zlonamernost i neistinito pisanje.

Kao car Selasije

Jedan dnevni list u Srbiji prošle jeseni objavio je da generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev u Srbiji živi kao car Selasije! Kako štampano izdanje lista „Objektiv“ saznaje, za njegov boravak u Srbiji dobrano se pobrinula „Naftna industrija Srbije”, koja godišnje plaća 300.000 evra za raskošnu vilu na Dedinju u vlasništvu jednog istaknutog srpskog tajkuna, bliskog nekadašnjoj vlasti. Vila na Dedinju, čija je vrednost procenjena na oko pet miliona evra, ima površinu 1.124 kvadratna metra, a pored toga ima i pomoćne prostorije, površine 296 kvadrata. U pitanju je troetažni stan - prizemlje, prvi sprat i potkrovlje, s pomoćnom prostorijom u podrumu, a prema proceni stručnjaka za nekretnine, na tržištu vredi između četiri i pet miliona evra. To znači da NIS, koji se između ostalog finansira i novcem građana Srbije, daje Tjurdenjevu za baškarenje na Dedinju 25.000 evra mesečno.

Pored svega ovoga, u njihovom reagovanju nije odgovoreno na nekoliko ključnih pitanja koja je Alo! pokrenuo a koja su, prema našem mišljenju, veoma važna. Pre svega, pitanje zbog čega generalni direktor kompanije Kiril Tjurdenjev nije postupio prema zahtevu predsednika odbora direktora NIS-a da izvrši analizu mogućnosti ušteda i pripremi dopunski program za povećanje efikasnosti poslovanja NIS-a i dostavi ga na razmatranje Odboru direktora. Zbog čega nije ispoštovao svoje obećanje srpskoj premijerki Ani Brnabić da neće otpuštati radnike? Zašto direktor nije ni pomislio da umanji nepotrebne i ogromne troškove u mnogim delovima kompanije, niti da ukine nepotrebna predstavništva? Zašto nije smanjio najveći trošak - prisustvo ogromnog broja inostranih radnika i eksperata čije su plate deset i više puta veće od primanja Srba koji su angažovani na sličnim poslovima?

U reakciji NIS-a spominje se da stranci čine samo 1,3 odsto zaposlenih ali se prećutkuje činjenica da njihove plate čine nešto manje od 15 odsto ukupnog platnog fonda. Naravno, nije pomenuta ni mesečna plata generalnog direktora Kirila Tjurdenjeva, koja, prema našim nezvaničnim saznanjima, ima šest cifara u evrima! Bez namere da učimo menadžment kompanije na koji način se mogu izvršiti uštede, ovo bi mogao biti pokušaj vredan pažnje.

Reagovanje kompanije NIS

Imajući u vidu potrebu da javnost bude istinito informisana o radu kompanije NIS, molimo vas da na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima objavite naše reagovanje u prvom sledećem broju štampanog izdanja, kao i na vašem veb portalu.

U štampanom izdanju vašeg dnevnika u broju od 14. maja 2021. godine objavljen je tekst pod naslovom „Kiril Grozni“ u kom se iznose brojni netačni podaci o našoj kompaniji. U tekstu se, između ostalog, tvrdi da generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev „nemilosrdno otpušta i šikanira srpske radnike“ što je apsolutno netačno i nanosi štetu našoj kompaniji, uključujući i optužbe za diskriminaciju po državljanstvu, što je neprihvatljivo. Pored toga, činjenica je da nam niste pružili priliku da odgovorimo na navode u ovom tekstu, što nas dodatno učvršćuje u uverenju da cilj članka nije objektivno i sveobuhvatno informisanje javnosti.

U kompaniji NIS je završen proces dobrovoljnog odlaska zaposlenih sa ciljem povećanja efikasnosti isključivo administracije. Međutim, nije reč o samovolji menadžmenta, već o neophodnom i planiranom procesu kako bi se dodatno unapredila operativna efikasnost NIS-a, a kompanija ostala stabilna i konkurentna u izuzetno izazovnim makroekonomskim uslovima. Pre početka procesa sprovedena je detaljna analiza, benčmarking brojnosti administrativnog kadra i razrađen alat za ocenjivanje efikasnosti tog kadra.

Kada je reč o predlogu kompanije za dobrovoljni odlazak zaposlenih u kompaniji - u skladu sa čl. 175 i 177 Zakona o radu, poslodavac i zaposleni imaju pravo da prekinu radni odnos po uzajamnoj saglasnosti. Kako bi postigli što bolji dogovor sa zaposlenima, kolegama je u martu javno ponuđen program dobrovoljnog odlaska po uslovima koji su povoljniji od onih koji su garantovani Kolektivnim ugovorom. Cilj ovog programa je bio da zaposleni koji rade na procesima koji će biti optimizovani imaju mogućnost da napuste kompaniju po boljim uslovima. Želja NIS-a je da zaposleni koji žele da odu postignu dogovor sa kompanijom, uz puno poštovanje svakog pojedinca i kompanije u ovom procesu. Zbog toga su ponuđeni kvalitetan program i fer uslovi, prilagođeni različitim grupama zaposlenih čiji će procesi biti revidirani/ukinuti.

Ova ponuda nije bila adresirana samo na lokalne saradnike, odnosno „srpske radnike“ jer bi to predstavljalo javnu diskriminaciju. Činjenica je da je u NIS-u u programu ušteda uključena i optimizacija troškova saradnika sa ekspatskim paketom, koja odgovara unapred najavljenom programu po smanjenju ekspatskih paketa. Skrećemo pažnju da je reč upravo o smanjenju broja ekspatskih ugovora, a ne o smanjenju broja zaposlenih NIS-a sa stranim državljanstvom, što bi predstavljalo diskriminaciju. U našoj kompaniji rade zaposleni iz oko 17 zemalja sveta i ravnopravnost je osnova svakog odnosa u kompaniji.

Kada je reč o tvrdnjama o navodnom „ogromnom broju inostranih radnika“ u NIS-u, ističemo da je u trenutku formiranja Biznis plana za 2021. broj saradnika-stranaca u kompaniji bio 164 zaposlenih (1,5% od ukupnog broja saradnika NIS). Od toga, njih 112 su predstavljali ekspate (1% od ukupnog broja zaposlenih NIS), a njih 52 - zaposleni stranci koji rade pod domaćim uslovima (0,5% od ukupnog broja zaposlenih NIS). Podsećamo da se na rad u NIS-u privlače specijalisti na osnovu radnih kvaliteta i profesionalnih kompetencija.

Razmatranje faktora državljanstva i nacionalnosti prilikom prijema u radni odnos, kao i sprovođenja bilo kakvih kadrovskih aktivnosti, predstavlja diskriminaciju, odnosno direktno kršenje Zakona o radu (čl. 2, 18-23) i Zakona o zabrani diskriminacije (čl.2, 16) i takva praksa je nedozvoljena u NIS-u.

Kada je reč o navodnim pritužbama o mobingu, u kompaniji postoje procedure i mehanizmi - procedura „postupak unutrašnjeg uzbunjivanja“ i procedura „zaštita od zlostavljanja na radu“. Isto tako, zaposlenima je omogućeno da se obrate za pružanje psihološke podrške. Osim toga, program kompanije „Poštovanje pre svega“ je nominovan od strane agencije Infostud kao jedan od najboljih HR projekata za 2021. u Srbiji, dok je prema istraživanju iste agencije NIS proglašen za najpoželjnijeg poslodavca u Srbiji u 2020. godini.

Na našu veliku žalost, istina je da smo izgubili kolegu koji je radio u Poslovnom centru Novi Sad. Kompanija NIS izrazila je najiskrenije saučešće porodici preminulog kolege, sa kojom smo stupili u kontakt i kojoj pružamo podršku u ovom tragičnom trenutku i pomoći ćemo i u budućnosti. Mi poštujemo bol, gubitak i privatnost porodice našeg preminulog kolege i kompanija neće komentarisati ovu tragediju u javnosti i medijima.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Ilke

16.05.2021 07:30

Nekog isterati na ulicu, a pritom isti nije naruši rad firme pod izgovorom tehnološki višak. Pritom ne uraditi ustede u svim sektorima linearno, kakve plate od šet cifara i to u evrima, plate veće za više puta od prosečnih radničkih, stranci itd. Sve ovo je za tužilaštvo, jer je u pitanju organizovani kriminal privredni naravno sa počinjeni navodjenjem na samoubistvo.

Sasa

16.05.2021 07:31

Kada im akcija vredi kao i pre 7 godina a dividenda sve manja i manja, tipa 12 dinara po akciji nije tesko zaključiti o čemu se radi. Radnik sa 25 god staža od akcija i dividendu može samo da ih baci ili da traži drugu jaču firmu sa boljim uslovima

Kostadin

16.05.2021 08:07

Dobro je poznato ko se mogao uaposliti u Nafagas u vreme komunizma. Takođe je još bolje poznato da s im LD bili daleko iznad LDa zaposlenim u drugin granama privrede. Uz sve pogodnosti i privilegije bili su viša klasa zaposlenih od kojih je određen broj bio samo zaposlen a nije radio. Naravno da je novi poslodavac oterao ogroman broj partijskih kadrova a sad se oslobađa i viška radne snage. Lik je sigurno Crnogorac jer oni ne mogu da prihvate da nisu povlašćeni.

Aca

16.05.2021 08:48

Rukovodstvo NIS-a ne bi moglo tako da se ponaša da nema podršku sudstva, koje je sve tužbe radnika nepravedno odbilo, iako je NIS uz kupoprodajni ugovor potpisao i Socijalni program koji je garantovao i trebalo bi i dalje da garantuje radnicima prava....al se svi prave slepi, gluvi i nemi po tom pitanju! Takođe, sramno je ponašanje našeg predstavnika u Strazburu Lubarde, koji je sve upućene predstavke na ovu temu ODBACIO, uz kratko obrazloženje da Strazbur jije nadležan, bez detalja zašto nije!

Branko Savic

16.05.2021 09:17

Ovaj ocajan cin naneo je vise muke porodici..nije osvestio ovaj narod .jos ima takvih nazalost .vladajuci diktatori su zasticeni...ja sam radio u jp pk kosovo obllic.kao elektricar..jer diplomu ing.nisu prihvatili..razlog..nije sa kosova..matletiran sam od velimog srdjana iz priluzja..koji je 10 siptara prodao ceo kop bela evac i ostavio radnike na milost uck.i meni je ponudjeno da odem ili da budem teh.visak..imao sam izlaz da ga odrobijam ili da odem..izabrao sam da odem..jer nista nebih dobio njegovim nestankom..doso bi drugi.prosao sam sva ratista .vukovar.srebrenicu.skelane zvornik i kona no pakao kosare....e ovo zadnje je bilo trn u oku velikom srdjanu..primao je njegove rodjake..bravari su radili kao elektricari.a ovi kao mazaci..jer on je direktor njegov je sindikat.taj problem niko ne resava.i bi e jos ocajnih koraka porodicnih ljudi koji svojoj deci ne mogu da objasne da se posten rad NE CENI. vec da budes ulizica i neradnik.toliko....i

milovan

16.05.2021 09:35

Teski rad visoko obrazovanog kadra u NIS-u.??? I to u administraciji.????!!! A nije tesko onima na busotinama,nije tesko trgovcima u Srbiji.??? A svi imaju tri puta manje plate od administracije u NIS-u.?! Clanak je toliko netacan da je to strasno.A koje to firme na svetu,osim komunistickih drzava imaju visak radnika.A firma privatna.Svaki od vas bi otpustio visak.I zato,to je trla baba lan.Krivo je piscu sto sada nemogu da kradu u Nisu i sto posluje sa velikim dobitku.