METEOROLOG ČUBRILO NAJAVIO NOVO POGORŠANJE! Stiže drugi hladan talas sa kišom, a evo kada će se vratiti leto
Foto: printscreen/facebook

Kako je objavio na Fejsbuku, u tom periodu moguće i lokalne nepogode, a oko petka naredne nedelje čeka kratka stabilizacija vremena.

Dodaje i da je nakon toga moguće novo jače pogoršanje i zahlađenje.

"U toku noći ka suboti i u subotu rano ujutro pod uticajem slabog ciklona koji će se premeštati južnije od nas jače naoblačenje sa kišom i grmljavinom bi moglo zahvatiti krajnji jug i jugoistok regiona, tačnije krajnji jugoistok Dalmacije u Hrvatskoj, najveći deo Crne Gore i možda krajnji jugoistok Srbije. Iznad ostalih predela noć uglavnom vedra i suva", najavio je Čubrilo.

Kako dodaje, sutra će taj ciklon brzo odmicati ka Grčkoj, tako da će na krajnjem jugoistoku biti sunčanih intervala, dok se nad ostalim delom regiona, a posebno nad većim delom Srbije, istokom Hrvatske i istokom BiH očekuju grmljavinski pljuskovi i moguće lokalne nepogode. Nad ostalim delom regiona ređa pojava lokalnih pljuskova.

 

- Drugi dan vikenda donosi malo više suvog vremena većem delu regiona, ali posle podne i uveče na zapadu i severozapadu regiona već nova destabilizacija uz lokalnu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova. U ponedeljak se računa na premeštanje hladnog fronta u sklopu prostranog ciklona sa centrom nad Baltikom i zapadom Rusije te će uslediti grupisanje nestabilnosti u frontalnu zonu koja će tokom dana zahvatiti najveći deo regiona donoseći prolazno jak severozapadni vetar i lokalne pljuskove sa grnljavinom, a sa više energije u atmosferi zbog premeštanja fronta biće i lokalnih nepogoda", napisao je on.

I dalje nestabilno

Sredinom sledeće nedelje očekuje nas ponovo nestabilno uz lokalne pljuskove mestimično, dok će se sve do oko narednog četvrtka dnevni maksimum uglavnom kretati od 14 do 21 stepen, što je oko ili malo ispod proseka.

Čubrilo ističe da nas nakon toga čeka novo pogoršanje vremena.

"Oko narednog četvrtka ili petka je moguća stabilizacija i otopljenje te bi u naredni petak maksimumi na kratko mogli dostizati i oko 27 stepeni ali oba operativna proračuna već oko 22.05. simuliraju novo, jače, pogoršanje uz moguću vrlo obilnu kišu i osetno zahlađenje", navodi on.

"Deluje da najverovatnije do kraja meseca teško može biti bilo kakve dugotrajnije stabilizacije i jačeg otopljenja i da će letnje vrućine ove godine ostati rezervisane za prave letnje mesece", zaključuje Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading