SVAKA KUĆA U JUGOSLAVIJI JE IMALA KUTIJU SA NJEGOVIM IZUMOM: Znate li ko je Žika Pavlović? 74 godine bez ijedne reklamacije
Foto: RINA

Nema te majke koja bar jednom u svom roditeljskom stažu svoje dete nije namazala čuvenom Pavlovićem mašću. Mnogi su se zapitali zašto baš nosi taj naziv i ko je bio taj Pavlović, a samo retki znaju da je u pitanju doktor rođen i odrastao u Ljigu koji je ovu "pomadu" prvi put pokazao javnosti pre više od sedam decenija, davne 1947. godine.

"Pedijatar Živorad Žika Pavlović lekar je postao 1931. godine, a specijalizirao četiri godine kasnije. Uoči Drugog svetskog rata seli se u Beograd i postaje rukovodilac Doma za nezbrinutu decu u Zvečanskoj i kao pedijatar lečio je nezbrinutu decu i ratnu siročad. Mnogo takve dece imalo je zbog loše higijene brojne rane, upale i oštećenja koje je doktor Pavlović želeo da sanira. Nakon dve godine eksperimentisanja sa različitim sastojcima, 1947. godine mast koja je i danas u upotrebi bez izmene originalne recepture ugledala je svetlost dana", rekla je za RINU Andrijana Srećković novinarka iz Ljiga.

SVAKA KUĆA U JUGOSLAVIJI JE IMALA KUTIJU SA NJEGOVIM IZUMOM: Znate li ko je Žika Pavlović? 74 godine bez ijedne reklamacije

Foto: RINA

 

 

Mast je propisivana za lečenje pelenskog osipa i zaštitu i lečenje dečije kože a zbog njene delotvornosti roditelji su ga do 1970. godine dobijali besplatno, da bi ga potom apoteke naplaćivale. „Pavlovićeva mast“ bila je rasprostranjena u celoj tadašnjoj Jugoslaviji i šire.

"Tajna njene efikasnosti i popularnosti leži u tome da za 74 godine od kako je u u potrebi nije izazvala nijednu alergijsku reakciju ili kontraindikaciju. Između ostalog sadrži: cink oksid, lanolin, talk, vazelin, parafinsko ulje, vodu gorkog badema, rastvor borne kiseline i destilovanu vodu u različitim razmerama", kaže Andrijana.

Za svog života dr Žika Pavlović nije zaštitio svoju recepturu. Potražnja za ovim dečijim „lekom“ dovela je do toga da su mnoge apoteke i manufakture pokušale da naprave „svoju“ Pavlovićevu mast što je dosta uticalo na efikasnost i kvalitet a samim tim i na konačan rezultat.

SVAKA KUĆA U JUGOSLAVIJI JE IMALA KUTIJU SA NJEGOVIM IZUMOM: Znate li ko je Žika Pavlović? 74 godine bez ijedne reklamacije

Foto: RINA

 

 

Krajem 1997. godine takvo stanje na tržištu podstaklo je dr Vojislava Pavlovića, sina dr Žike da zaštiti očevu recepturu i započne proizvodnju. Danas se pored Srbije Pavlovićeva mast distribuira u još deset zemalja i na godišnjem nivou proizvede preko 1.580.000 komada. 

U ulici Vojvode Mišića 55 i danas se nalazi kuća u kojoj je odrastao dr Žika Pavlović, a po ovom velikanu i jedna ulica u Ljigu od 1991. godine nosi naziv.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading