DECA SU VAM STALNO BOLESNA, A NE ZNATE UZROK: Poznati imunolog otkriva gde pravite greške i kako ih ispraviti
Foto: Shutterstock

- Hrana nije samo dobijena energija, digestivni sistem obezbeđuje hranu i gradivne materije, ali on je i taj preko kojeg se baždari imuni sistem. Ako su creva zdrava i nema problema, imamo tolerantni odgovor koji ne pravi veliku štetu. Ne pravimo štetu ni kada su druge bolesti u pitanju - visok pritisak, dijabetes, vaskularne bolesti... Sve one često najraniji signal daju u digestivnom traktu - rekao je prof dr Borislav Kamenov, imunolog u Jutarnjem programu TV "Pink".

Zdrave navike formiraju se još u detinjstvu, pa je jako važno da roditelji vode računa o tome šta daju deci da jedu, ali i da ih nikako ne teraju da jedu ono što ne žele ili ne vole.

- Ako neko jede hranu a ne podnosi je, recimo mleko ili gluten, ili neku treću hranu, creva se oštećuju. Toksini se unose u organizam, angažuje se sistem i pravi se masna jetra, vitamin D se troši i na taj način se preusmeravaju značajne supstance da bi branile telo. Pravimo tip odgovora koji nas sprema za žestoke okršaje, koje ćemo doživeti kasnije - rekao je prof Kamenov.

I zato je važno da vodimo računa o signalima koje nam šalje naše telo.

- Ne obraćamo pažnju, ne vidimo da nam nešto smeta, da smo umorni i malaksali, da imamo gasove ili nadimanje. Obložen jezik, podočnjaci, sve su to znaci iz detinjstva. "Primetim kada mi dovedu dete. Kada pogledam majku i vidim da i ona tako izgleda, ne moram ni da pitam za baku ili deku. To je nekada i nasledno, nepodnošenje neke hrane. Decu teramo ili čak kažnjavamo kada nešto neće da jedu, a taj aspekt je veoma zanemaren, tu nam leži prevencija mnogih, mnogih bolesti koje se kasnije pojave. A mnoge od njih počinju u najranijem detinjstvu - rekao je.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading