BUDITE SPREMNI NA IZNENAĐENJA Poznati srpski meteorolog otkrio šta nas čeka do 23. maja! Neće biti prijatno
Tanjug

Narednih dana nad nama će se nalaziti prostrano polje malo sniženog vazdušnog pritiska koja će uslovljavati veoma nestabilnu atmosferu uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova, a biće uslova i za lokalne, vremenske, nepogode.

Nestabilnosti će se narednih dana razvijati vrlo lokalno, uglavnom neće fornirati linije nestabilnosti i to će dodatno otežavati njihovo prognoziranje. Iz tog razloga sve karte rasporeda grmljvinskih pljuskova su samo orijentacione i služe da se stekne opšta predstava gde model ima najveću verovatnoću njihove pojave, što nikako ne znači da će se oni baš tu i formitrati i da će biti snage koju im model projektuje.

Gotovo sigurno će biti iznenađenja, negde će pljuskovi sasvim izostati, a negde gde ih modeli ni ne vidi će ih biti i to vrlo jakih, jer kod ovakvih procesa u atmosferi poslednju reč ima priroda i mikrokarakteritike regije koje čak ni najbolji visokorezolucioni modeli ne mogu sasvim obraditi.

Nestabilnosti danas dolaze uglavnom iz pravca jugozapada, u petak uz pravca zapada, prvog dana vikenda uglanvom sa juga i jugozapada, a drugog dana vikenda sa zapada. Tako da ukoliko se nebo tih dana iz navedenih pravaca zatamni, budite spremni za pojavu grmljavinskog pljuska i lokalne nepogde koje za vrlo kratko vreme može dati i preko 20mm taloga uz pojavu tuče/grada i olujnog vetra.

Maksimumi će se kretati u granicama proseka, uglavnom od 16 do 23 stepena.

Samo u subotu posle podne i u noći ka nedelju nešto kontinualnije kiše može biti na krajnjem jugu i jugoistoku regiona, pre svega jugu Crne Gore i krajnjem jugoistoku Srbije gde bi se mogao nešto jače osetiti uticaj slabog ciklona koji bi se premeštao južnije od regiona.

U ponedeljak bi se pod uticajem frontalnog poremećaja posle podne nestabilnosti uglavnom grupisale i kretale od zapada i ka istoku i to najviše preko zapadnih, severnih i središnjih predela regiona. Ispred tog mogućeg fronta u ponedeljak bi na kratko otoplilo.

Zatim bi oko narednog utorka moglo doći do delimične stabilizacije dok se oko 19.05. simulira novo pogoršanje vremena.

Trenutno ECMWF i JMA imaju signal za jače pogoršanje i prolazno, ali jače zahlađenje uz moguću obilniju kišu, dok je GFS blaži po pitanju tog pogoršanja.

Kako je taj period praktično nedelju dana udaljen promena će svakako biti.

Oko 23. maja bi bar na kratko moglo doći do stabilizacije i umerenog otopljenja.

Narednih dana će najbolji prognostički uređaj biti radarsko osmatranje i praćenje kretanja i snage lokalnih nestabilnosti, modeli u ovakvim situacijam daju samo opštu postavku moguih nestabilnosti.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading