Zašto se u manastiru Tumane dešavaju čudesna isceljenja?
Foto: ALO/Nenad Vujanović

Poklon knjižicu "Manastir Tumane najposećenija svetinja Srbije" dobiće svi oni koji kupe dnevne novine "Alo!" u petak, 14. maja.

Manastir Tumane drevna je i poštovana svetinja i vekovima je delila sudbinu svog naroda. Paljena i rušena, uvek je obnavljana. Zbog moštiju Svetih Zosima i Jakova i njihovog dara čudotvorstva, Manastir Tumane je veliko hodočasničko mesto već vekovima, a narod ga zove Đerdapskim Ostrogom.

U nedelju, 16. maja, njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije posetiće Tumane i osveštati novoobnovljenu crkvu. Iguman Dimitrije poziva sve vernike da se pridruže ovom događaju.

- To je za nas veliki blagoslov i radost. Usled epidemioloških mera Sveta arhijerejska liturgija služiće se na otvorenom - kaže on.

Još jedan dan je izuzetno važan za ovaj manastir - presvlačenje moštiju Svetog Zosima, koji će se ove godine upriličiti 3. juna.

- Svake godine u nedelju po Spasovdanu mošti se presvuku, nakon čega se litijski odnose do isposnice u kojoj se podvizavao. Narod tada sa velikom ljubavlju Svetiteljeve odežde odnosi na blagoslov. Taj dan treba

biti u Tumanu. Hiljade ljudi, brojni sveštenoslužitelji, brojni pričasnici. Zaista predukus raja - kaže iguman Dimitrije.

Opširnije o ovim događajima i Manastiru Tumane, čitajte u dodatku „Manastir Tumane najposećenija svetinja Srbije“, koji dnevne novine Alo! poklanjaju svojim čitaocima u petak, 14. maja!

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading