Tretmani za kosu koji zaslužuju držanje u sefu
Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

 

Supersonični fenovi sa kristalima, posebni tretmani protiv opadaja kose i peruti, parfemi za kosu… Sve to, košta toliko da bi komotno moralo da se čuva pod ključem.

Dok je za neke mnogo da potroše i 500 dinara za šampon za kosu, neki nimalo ne žale kada je frizura u pitanju. Naravno, sve u skladu sa dubinom džepa. Jasno nam je da svetske zvezde ne žale da potroše hiljade dolara kako bi im kosa bila savršena. Ipak, gde se povlači granica?

Perut - prvi neprijatelj kože glave

Perutanje kože glave ume da bude itekako stresno. Ono je posledica seboreičnog dermatitisa i na žalost, nije nimalo retka pojava. Pogađa čak oko 50 odsto svetske populacije. Niko ne voli da mu perut viri iz kose, da pada po garderobi i ovo je zaista jedan od većih problema.

Svrab, crvenilo, simptomi su koji idu rame uz rame sa pojavom peruti. U težim slučajevima, može doći i do pojačanog opadanja kose. Perut mogu izazvati određeni mikroorganizmi, može biti nasledna, uslovljena hormonima, stresom, hranom, alkoholom… Nikada nije posledica prljave kože glave i kose.

Perut u kosi je često teško iskoreniti, potrebno je mnogo upornosti i truda, ali i promena nekih životnih navika. Bilo da je u pitanju masna perut, odnosno žute ljuspice koje se lepe za teme i kosu ili je reč o suvoj peruti koja ispada iz kose, svejedno je. Svi koji je imaju, žele da je iskorene. Na sreću, nije tačno da perutanje izaziva proređivanje ili opadanje kose.

Kako bi ponovo imali čistu i zdravu kožu glave, mnogi ne pitaju šta košta. I to je donekle razumljivo, jer svrab koji uzrokuje perutanje ume da bude nepodnošljiv. Šamponi i losioni koji su posebno formulisani da uklanjaju perut koštaju kod nas i do 5.000 dinara, što možda i nije tako velika suma ako će stvarno rešiti problem.

Postoje i različiti kozmetički tretmani koji ciljano uklanjaju perut. Takvi tretmani regulišu rad lojnih žlezda, smanjuje se lučenje sebuma, ali najpre se utvrđuje uzrok problema. Nakon toga, kombinuju se različiti proizvodi koji sadrže minerale, vitamine, kiseline, a koji vraćaju koži glave normalnu ph vrednost i sprečavaju dalje perutanje. Cena ovakvih tretmana je nekoliko hiljada dinara.

Fen i četke u sef

A dok je nekima fokus da se reše peruti i ne žale potrošeni novac, drugi su spremni da daju mnogo više samo da bi imali najbolje aparate za negu kose. Fenovi, četke, stajleri, figaro, pegle… Sve to, u inostranstvu, ali i kod nas, ume papreno da košta.

Neki bi rekli, za kvalitet ne treba žaliti pare.

Spomenimo pegle za kosu. Dok se sasvim solidni modeli mogu kupiti za četiri, pet, najviše do 10 hiljada dinara, postoje i oni drugi, daleko skuplji. To su modeli prestižnih svetskih brendova čija cena ide do 35.000 dinara. Da, da, nečija plata, za peglu za kosu.

Kvalitetna četka za kosu svakako je važna. E, one najkvalitetnije, drvene, od prirodnih dlaka koštaju od tri do četiri hiljade dinara. U svetu ima određenih marki čije četke koštaju oko 170$.

Idemo dalje. Neko bi rekao, fen, kao fen, bitno je da osuši kosu. Međutim, postoje oni koji ne misle tako. I to nisu samo frizeri. Jedan od najskupljih modela fenova na našem tržištu, takozvani supersonični fen, košta oko 60.000 dinara. U čemu je caka? On ne pravi buku, kompaktan je, mali, istovremeno suši i stilizuje kosu.

Ovaj fen je napravio tim od 15 inženjera, a testiran je do sada na oko 1.000 km ljudske kose!

A za one sa baš dubokim džepom, jedna svetska kompanija pre nekoliko godina izbacila je model fena koji košta čak 10.000 dolara. Ovaj fen otpočen je sa oko 4.700 Swarovski kristala.

I kada u kući postoji neka ovakva spravica, sigurno postoji i panika da će neko provaliti i ukrasti je. Zato su sefovi verovatno jedino sigurno mesto gde bi ih trebalo čuvati. Jedno je sigurno, koliko god da neko ima novca, ne bi mu bilo

svejedno da ostane bez fena za kosu koji košta 10.000 dolara! Zato, peglu i fen pod okove i ključ!

Ampule, serumi... Cena: prava sitnica

Žene će reći da je sređena frizura pola posla kada je izgled u pitanju. A verovatno tako misle i mnogi muškarci. Često je za mnoge prava drama kada kosa krene da opada, kada se proredi i stvore se veliki zalisci pre vremena.

Postoje oni koji bi da znaju sve o kosi, što se kaže “od A do Š”, kako bi umeli da je održavaju na pravi način. To, naravno, podrazumeva traganje za najkvalitetnijim, proverenim proizvodima za kosu. Šamponi, maske, balzami, sprejevi, serumi, kristali… Da li je zaista sve to neophodno da bi kosa bila zdrava i negovana?

Određeni, popularni tretmani za kosu koštaju i do 20.000 dinara. To su uglavnom tretmani na bazi prirodnih sastojaka koji dubinski obnavljaju vlasi, čineći kosu zdravom i sjajnom. Osetljiva koža glave znači još veću brigu. A šamponi i kreme za ovakav tip kože koštaju oko tri, četiri hiljade dinara.

Ali, ovo nije ništa u poređenju sa sumama koje za negu kose izdvajaju svetske zvezde. Neke od njih, spremne su da izdvoje stotine i hiljade dolara samo kako bi im kosa uvek bila savršena. Farbanje, šišanje, feniranje kod njihovih, svetski priznatih frizera, košta sigurno kao jedan skroman auto kod nas. Pojedini šamponi za kosu koštaju preko 300 dolara.

Međutim, sigurno je da skuplje ne znači nužno i da je kvalitetnije. Poznata holivudska glumica Šarliz Teron otkrila je jednostavnu tajnu svoje lepe kose. Ona je rekla da kosu jednom nedeljno maže ricinusovim uljem. Da, upravo onim koje se može kupiti u svakoj apoteci za 200, 300 dinara. Šarliz na taj način podstiče cirkulaciju temena glave i ubrzava rast kose.

Dijamanti i parfem u kosi

Ista glumica nije stigla da se ofarba za dodelu jedne prestižne nagrade. I znate kako je rešila problem izrastka? Ni manje ni više nego ga je sakrila niskom dijamanata poznate kuće Tiffany. A taj detalj u njenoj kosi koštao je oko 15.000 dolara. Ne znamo da li ih je kasnije sakrila u sef.

Parfemi za kosu više nisu nepoznanica i sve su popularniji. U prilog tome svedoči i činjenica da najpoznatiji proizvođači parfema imaju i mirisne note posebno prilagođene za nanošenje na kosu.

Spomenimo samo legendarni Chanel. Njihov parfem za kosu Chanel No 5 Hair Mist je veoma tražen, a cena mu je oko 60 evra. Ovo je još i sitnica, jer pojedini parfemi za kosu imaju cenu i preko 150 evra.

Da li sve ovo vredi, to znaju oni koji ulažu gomile novca da bi imali savršenu kosu. Naravno, podrazumeva se da svaka roba nađe svog kupca.

Ipak, za svaki slučaj, treba dobro čuvati te skupe šampone, parfeme i fenove. Čisto da bi nam kosa ostala tako lepa i mirišljava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading