Peti oktobar
EPA
Peti oktobar

EPA

Peti oktobar, Foto: EPA

* Srpskog premijera Zorana Đinđića planirali su da ubiju odmah posle 5. oktobra 2000. godine, kada je sa vlasti svrgnut Slobodan Milošević!

* Ovo je u svom šokantnom svedočenju otkrio svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi (49), na suđenju za pobunu „crvenih beretki“ kada ga je ispitivao Zvezdan Jovanović (54), osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića

* Bagzi nije precizirao ko je nameravao da ubije premijera, ali je otkrio da je to čuo kada je Đinđić došao u njegovu kuću u Surčin na sastanak s Miloradom Ulemekom Legijom i Dušanom Spasojevićem Šiptarom

Zvezdan je pitao Bagzija da li je s Ljubišom Buhom i Dušanom Spasojevićem organizovao sastanak Zorana Đinđića i Legije u svojoj kući i bio prisutan na njemu. Bagzi je odgovorio potvrdno i opisao događaj:

- To je bilo 5. oktobra, noć posle toga. Tad me je čak i Legija nazvao telefonom. Nije mogao da dobije Dušana, nije mogao da dobije Čumeta i onda je rekao da ja probam da nađem i Čumeta i Dušana, da je dobio neko naređenje da ubije kao pokojnog premijera, da se nešto dešava čudno i da probaju da organizuju taj sastanak koji je održan kod mene u kući, u Surčinu - precizirao je Bagzi.

Dejan Milenković Bagzi

Alo/ Ognjen Radošević

Dejan Milenković Bagzi, Foto: Alo/ Ognjen Radošević

Zvezdana je zanimalo kako je uspeo da dovede Đinđića na sastanak.

- Nisam ja uspeo. Ja sam zvao sam Čumeta, a on je nekog nazvao, da l’ Dragoljuba Markovića ili nekog drugog, pa smo stupili u kontakt - rekao je on i na insisitiranje Zvezdana da li je Đinđićevo obezbeđenje došlo do njegove kuće ili je ostalo negde dalje, odgovorio da misli da je ono ostalo negde na benzinskoj pumpi.

Pročitajte još:

 

Bagzi je otkrio i da je Legija tajno snimao Đinđića kada je dolazio na protest JSO u Kuli, u novembru 2001. On je dodao da su tada postavili i svog kamermana da snima tajno premijera.

Zvezdan Jovanović

EPA

Zvezdan Jovanović, Foto: EPA

- Premijer nije ni znao da će da bude sniman i završilo se tom njihovom pobedom. Tačnije, pobedom Dušana i Legije. Mada, kada je Legija došao posle svega u Šilerovu, rekao mu je: „Jesi li video kakav je snimak ispao, kako je sve ispalo“, Dušan mu je odgovorio: „Ej, pa daj da damo pare ovom kamermanu“. Legija mu je rekao: „Nema potrebe da mu dajemo, ja sam mu kupio tu kameru“ - naveo je svedok saradnik.

Bagzi je obelodanio i da je Šiptaru bilo krivo što posle protesta nije smenjen tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, ali da Legiji do toga nije bilo stalo.

- Završilo se tako, bili su zadovoljni i Legija i Dušan, s time što je pokojnom Dušanu više bilo krivo što nije uspeo da smeni i Dušana Mihajlovića. On je baš bio da se i ovaj smeni. Legija je rekao da je to najviše što su mogli da dobiju - kazao je Bagzi.

Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Vuk Drašković

Alo.rs

Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Vuk Drašković, Foto: Alo.rs

 Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata

 

Komentari (1)

Dobi

05.10.2019 09:24

Pa ovo je strasno, jedan kriminalac Dusan Spasojevic je u drzavi bio vazniju od premijera, filozofa i doktora nauka, pa to nema ni u Zimbabveu, Nikaragvi ili najprimitivnijim africkim plenenima gde civilizacija jos nije doprela.