HRVATI SLAVE SRPSKO STRADANJE 25 godina od hrvatske akcije "Oluja" - proterano 220.000 Srba, ubijeno 1.869

Centralnom državnom komemoracijom u Sremskoj Rači biće obeležena 25. godišnjica progona Srba iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske operacije "Oluja".

Akcija
Akcija "Oluja", oluja, Foto: Tanjug/Arhivska/Vladimir Dimitri

Kako je najavljeno, manifestaciji pod nazivom Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji Oluja prisustvovaće predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Pored državnog vrha Srbije, obeležavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovaće deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je danas Tanjugu da će u Rači biti četvoro mladih, među kojima i Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

Akcija
Akcija "Oluja", oluja, Foto: Tanjug/Arhivska/Vladimir Dimitri

Po podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, tokom akcije "Oluja" ubijeno je 1.869 Srba, od kojih su 1.220 bili civili.

Oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena, što, kako su naveli u Veritasu, predstavlja jedan od "crnih rekorda građanskog rata '90-tih godina prošlog veka na prostorima bivše Jugoslavije".

Proterano je više od 220.000 Srba a podaci o broju nestalih kreću se od 745 osoba do 1.183.

Povezane vesti

 • Korisnik: Sasa
  04/08/2020 - 11:33
  Ako Milosevic ode na proslavu, onda neka promeni veru i pokaze koliko je....
 • Korisnik: Llubiša
  04/08/2020 - 11:21
  Dok su ih Srbi iz Srbije branili, i ginuli umesto njih imali su Krajinu, a oni su se provodili po beogradskim kafanama junački pevajući, "Glavu dajem, Krajinu ne dajem". E kad je Miloševiću pukao film, i rekao da Srbi iz Srbije više neće giniti dok se oni provode i povukao vojsku i dobrovoljce, traktori su već bili spremni za bežaniju. Prema tome, nemoj da se lažemo više. Kako su se Srbi iz R.S. odbranili? Pa nisu bežali, nego se borili.
 • Korisnik: Gazda Jezda
  04/08/2020 - 10:24
  Hrvati slave pobedu a mi bežaniju! Ko se borio? Korpus celi se predao. Žao mi civila (dece, žena, i srbske nejači), a boraca ne.
 • Korisnik: Sam
  04/08/2020 - 09:52
  A zasto su ih proterali.Dajte odgovor ali pravi a ne sovinisticka lupetanja.
  • Zoran @Sam
   04/08/2020 - 11:13
   Zasto su ih proterali. Zato jer su mladji ljudi tj borci pricali samo da odvedemo do granice Srbije porodicu i vracamo se da branimo kuce. Sta mislite da su se vratili. Zalosno ali je tako bilo. Svaka cast izuzecima ali malo ih je bilo. Ti heroji kao Tepic i sl. su odavno zaboravljeni.
  • Trig @Sam
   04/08/2020 - 12:27
   Zasto su ih proterali?Zasto su klali u Jasenovcu?Zvanicni jezik u paklu je tzv.hrvatski.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi