Pare, novac, zarada, dinari, dinar
Shutterstock, ilustracija
Pare, novac, zarada, dinari, dinar

Shutterstock, ilustracija

Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Srbiji 13. plati može se nadati svega 50.000 zaposlenih, i to onih koji rade u uspešnim, pretežno inostranim kompanijama i bankama, dok domaći poslodavci retko primenjuju tu poslovnu politiku. 

Iako stariji sugrađani pamte 13. platu i rado je se sećaju, jer je to bila nagrada koja je stizala na kraju godine za dobro poslovanje, ali i dodatni prihod pred praznike, za većinu današnjih radnika ta vrsta prihoda uglavnom je misaona imenica i pusti san.

Državna preduzeća dele bonuse?!

Osim 50.000 zaposlenih u privredi za koje se procenjuje da će krajem godine primiti 13. platu, postoji jedan deo državnog sektora koji ih isplaćuje - opštinska i gradska preduzeća, kao i javna republička preduzeća. Međutim, o kojem broju radnika je reč, nije poznato, jer ne postoje precizni podaci.

Mnogi kod nas 13. platu dovode u vezu s bivšom državom i socijalističkom privredom, međutim, ta vrsta naknade i stimulacije potiče iz kapitalizma. U zapadnoj Evropi, 13. plata isplaćuje se polovinom godine, jer mnoge kompanije u decembru isplaćuju i 14. platu. 

Međutim, poslodavci u našoj zemlji ne mare mnogo za to dobru poslovnu praksu i samo mali broj njih obradovaće svoje radnike 13. platom ili „božićnim bonusom“.
Naime, podaci za prošlu godinu ukazuju na to da se u našoj zemlji svega tri odsto zaposlenih u privredi obradovalo dodatnoj isplati uoči praznika, a to je oko 50.000 radnika. I ove godine bi približan broj radnika mogao da dobije tu naknadu.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže za „Alo!“ da 13. platu u Srbiji uglavnom isplaćuju dobrostojeće strane kompanije.

Pročitajte još:

-To su firme koje dolaze iz zemalja EU ili eventualno iz Amerike i Kanade. Inače, sastavni deo zapadne kulture je da se isplaćuje 13. plata, odnosno da se zaposleni na taj način nagrade ukoliko firma ostvari dobre poslovne rezultate. Međutim, kako smo mi siromašna zemlja, u Srbiju dolaze kompanije kojima je uglavnom potrebna jeftina radna snaga, pa većina tih firmi nije spremna da radnicima da 13. platu - ističe Rajić.

On navodi i da u našoj zemlji isplata takozvanog božićnih bonusa predstavlja veliko opterećenje za poslodavce, i to zbog nameta koji su isti kao i kod isplate regularne plate.

Neki dobijaju i 14. platu

Radnici fabrike odbrambene industrije Srbije „Milan Blagojević Namenska - Lučani“ ne samo što će dobiti 13. platu već će krajem godine primiti i 14. platu. Naime, radnici će na taj način biti nagrađeni jer je u prethodne dve godine fabrika zabeležila istorijske rezultate.

- U drugim zemljama sveta ta plata je delimično ili potpuno oslobođena plaćanja poreza i doprinosa, a kod nas se plaćaju u punom iznosu, odnosno 64 odsto. U Srbiji su inače te dažbine veoma visoke, zbog toga većina malih i srednjih preduzeća, kao i preduzetnici, teško dolaze do sredstava za isplatu dodatne plate. Zato oni svojim zaposlenima, recimo, daju vaučere i slično - tvrdi on.

Rajić dodaje da u Evropi četvrtina kompanija zaposlene obraduje ovim primanjem, jer je 13. plata oslobođena poreza i dažbina.

Međutim, Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), ističe da poslodavci u Srbiji nisu svesni da je neophodno da ulažu u radnike, pa samim tim i isplaćuju 13. platu.

- U najvećem broju slučajeva imamo needukovane vlasnike firmi, koji ne znaju koliko je bitno da nagrađuju svoje zaposlene. Samo srećan i zadovoljan radnik je onaj koji, figurativno rečeno, doživljava firmu u kojoj radi kao sopstvenu i jedino je on produktivan za kompaniju. Svaki poslodavac teži ka što većem profitu, ali treba biti obrazovan i shvatiti da se do veće dobiti dolazi kroz ulaganje u zaposlene, a ne kroz mobing, koji se ustalio u poslovnoj praksi, a to podrazumeva isplatu dodatne plate i godišnjih bonusa - objašnjava za „Alo!“ Savićeva.

Božićni bonusi

787 evra Slovačka

724 evra Češka

654 evra Mađarska 

625 evra BiH

624 evra Finska

481 evra Srbija

*izvor slovački portal „PayLab“