Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Meso je osnova mnogih obroka, ali njegova priprema počinje mnogo ranije nego što stavite tiganj na ringlu. Odmrzavanje je korak koji mnogi smatraju trivijalnim, ali upravo ovde najčešće dolazi do grešaka koje mogu narušiti zdravlje i kvalitet hrane.

Ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi, brzo zagrevanje ili nepravilno rukovanje povećava rizik od bakterijskog zagađenja, a ujedno uništava teksturu i sočnost.

Odmrzavanje u frižideru 

Najsigurniji način odmrzavanja mesa je u frižideru, jer kontrolisana niska temperatura usporava razmnožavanje bakterija. Ova metoda zahteva strpljenje - meso treba prebaciti u frižider veče pre pripreme, kako bi se odmrzlo postepeno. Rezultat je ravnomerno odmrznuto meso koje zadržava sokove, teksturu i sočnost.

Za razliku od brzih metoda, ovakav pristup omogućava da se meso termički obradi ravnomerno, bez rizika od spolja prepečenog, a iznutra nedovoljno kuvanog komada. Ujedno, miris i izgled mesa ostaju prirodni, što doprinosi kvalitetnijem i zdravijem obroku.

Hladna voda je odlično rešenje kada nemate mnogo vremena

Ako nemate vremena za odmrzavanje preko noći, metoda hladne vode je idealna alternativa. Meso stavite u vodonepropusnu kesu i potopite u hladnu vodu, pritom menjajući vodu svakih 30 minuta kako bi ostala hladna i sprečila razvoj bakterija.

Ovaj način odmrzavanja je efikasniji od frižidera u pogledu brzine, ali i dalje bezbedan ako se pravilno primenjuje. Brzo, praktično i sigurno - hladna voda omogućava ravnomerno odmrzavanje, sprečava gubitak sokova i čuva prirodni ukus mesa, čineći vaš ručak ili večeru savršeno sočnim i ukusnim.

Šta nikada ne smete raditi?

Najopasnije je ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi, jer spoljašnji slojevi brzo ulaze u zonu pogodnu za razmnožavanje bakterija poput Salmonelle i E. coli. Neravnomerno odmrznuto meso može dovesti do prekuvavanja spolja i nedovoljno termički obrađenog unutrašnjeg dela, što povećava rizik od trovanja hranom. Isto tako, ponovno zamrzavanje odmrznutog mesa, osim ako nije prethodno kuvano, može uništiti strukturu i povećati rizik od bakterija.

Mikrotalasna pećnica bez funkcije odmrzavanja takođe je rizična, jer delimično kuva spolja dok unutrašnjost ostaje zamrznuta. Planiranje i pravilne metode su ključ za sigurnu, sočnu i ukusnu pripremu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading