VITAMINSKA BOMBA KOJA KOŠTA SAMO 50 DINARA! Građani, stigla je "zvezda" proleća na pijacama, pravi saveznik zdravlja (FOTO)
Sremuš nije samo ukusan dodatak jelima, već i pravi saveznik zdravlja tokom proleća, piše RINA.
Kako objašnjava nutricionista Sonja Nikačević iz Čačka, sremuš je izuzetno koristan za zdravlje, ali važno je da se ne pretera u konzumaciji. Ipak, da bi izazvao bilo kakve neželjene efekte, morali bi uneti ogromne količine.
- Sremuš se može koristiti u sirovom obliku, kao dodatak salatama, ali i kao sastojak u varivima sa povrćem ili mesom. Čak i nakon termičke obrade, on ne gubi svoja nutritivna svojstva – bogat je mineralima, vitaminima i antioksidansima. Zovu ga još i divlji beli luk zbog njegovih izuzetnih lekovitih efekata - rekla je Nikačevićeva za RINU.
Ova biljka, prema njenim rečima, može da pomogne u snižavanju holesterola, krvnog pritiska i šećera, pročišćavanju digestivnog trakta, kao i regulisanju probave, a korisna je i kod gastritisa.
Sremuš poseduje brojna svojstva korisna za zdravlje, a april i maj su idealni meseci za berbu njegovih listova, dodala je nutricionista.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)