Grnačari iz Zlakuse
Foto: Alo/Foto: RINA

Dragoslav Nikitović kao i većina ovdašnjih majstora zanat je učio od oca i dede.

 Danas, niko kao on ne pravi amfore, skoro iste onakve kakve su nekada davno koristili stari Grci i Rimljani, za prenos ulja, vina i žitarica.

- Amfore za vino su jako specifične i mnogo veće od običnih. Visoke su skoro dva metra, velike zapremine, premazuju se voskom kako bi vino u njima moglo da stoji.  Dok se grade, vrlo često moram da se popenjem i na stolicu, kako bi mogao da dođem do vrha. Dosta porudžbina primam iz Hrvatske, on ih tamo zakopavaju u zemlju, kako bi vino poprimilo taj specifičan miris i ukus. To je daleko najkvalitetnije vino i dostiže vrtoglavo visoke cene - kaže Dragoslav za RINU.

Amfore pravi ručno, a materijal nabavlja u obližnjim selima Vranjani i Rupeljevo. Sve zantalije iz ovog užičkog kraja imaju svoju taktiku i način pripreme proizvoda od gline, a tajnu kako nastaju sva ta fantastična dela,  retko otkrivaju.

- Za jednu amforu mi treba tri puta po pola sata. Prvo izgradim sredinu, zatim ručke, a onda se gradi to njihovo specifično šiljato dno. Onda sledi sušenje koje  traje oko 15 dana i to na promaji bez sunca. Kad se taj proces završi, amfore se peku u specijalnim pećima za keramiku, oko deset sati. Tek onda su one spremne za prodaju. Svaki zanatlija ima neki svoj način i zato nikad nećete videti dva potpuno ista proizvoda od različitih majstora - rekao je grnačar iz Zlakuse.

Amfore Dragoslava Nikitovića poznatijeg kao Bibilo, obišle su ceo svet. Brojni putnici namernici dođu do kuće ovog majstora čak izdaleka, kako bi u svoju zemlju poneli ovo neobično delo. Osim što ih kupuju da bi u njima čuvali vino, naši ljudi iz dijaspore vrlo često ih koriste kako bi ukrasili svoja dvorišta.

- Kupac iz Crne Gore svoju amforu je čak stavio u more, kako bi dobila tu neku željenu notu - otkrio je Dragoslav.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading