Ljubiša Diković na granici sa Bugarskom
Ministarstvo odbrane
Ljubiša Diković na granici sa Bugarskom

Ministarstvo odbrane

Ljubiša Diković na granici sa Bugarskom, Foto: Ministarstvo odbrane

 

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da je Vojska Srbije 2012. godine bila pred raspuštanjem, a da je stanje u vojsci danas neuporedivo bolje, da je vraćen ugled i autoritet srpskog vojnika i oficira i da je VS postala svesna sebe i svojih mogućnosti.

Diković je juče u emisiji Fokus na televiziji ''''O2'''' stanje u vojsci 2012. godine opisao kao ''''dosta nedefisano i nezaokruženo'''' i podsetio da je vojska pre toga ušla u proces transformacije i modernizacije koji nije realizovan kako treba.

On je rekao da je posle NATO agresije i smene vlasti u Srbiji uspostvaljen novi kurs i da je vojska kao državna ustanova morala da pretpi određene promene.

General Ljubiša Diković

Ministarstvo odbrane

 

Kako je naveo, posle 2000. godine započeta je transformacija Vojske Srbije koja se, dodao je, odvijala pod budnim okom NATO-a.

''''Mi predlagali kako treba da izgleda naša vojska, a NATO timovi su nas usmeravali i verifikovali naše predloge'''', pojasnio je Diković.

Ukazao je da je reforma vojske složen proces koji se, kako kaže, mora odvijati u svim oblastima značajnim za sistem odbrane i za vojsku, i dodao da ne sme da podrzazumeva samo da se smanji brojno stanje, što je, kaže, bio imperativ u to vreme.

Bahato ponašanje generala: Ljubiša Diković

Dušan Milenković

 

''''Opšti cilj transformacije je bio da stvorimo brojčno manju, ali operativno efikasniju vojsku, a kao rezultat svega toga posle mnogo godina imamo brojčano manju, ali operativnu slabiju vojsku u odnosu na prethodni period'''', kazao je Diković.

Ocenio je da reforma vojske nije zaokružena i dodao da je bilo i dobrih postupaka kao što su uvođenje verske službe i stabilno zbrinjavanje pripadnika vojske, razmena kasarne ''''Stepa Stepanović'''' za izgradnu stanova.

''''Sve ostalo se pokazalo sa dosta nedostataka što se reflektovalo na 2011. i 2012.godine, a posledice takve reforme se i danas osećaju u vojsci'''', rekao je Diković.

 

 

Ljubiša Diković na granici sa Bugarskom

Ministarstvo odbrane

 

Istakao je da brojčano manja, a operativno efikasnija vojska podrazumeva da se smanji broj ljudi, ali kroz nabavku savremenih sredstava, naoružanja i vojne opreme, što se, kaže, nije sprovedeno.

On je rekao da se seća da je razgovarao s komandatom Ratnog vazduhoplovstva, generalom Živakom, i da su se pitali da li će biti grobari srpskog vazduholoppvstva jer avioni više nisu mogli da polete.

Kako je rekao, razmatralo se i bilo je ponuda da se nekoj stranoj vojnoj sili prepusti kontrola vazdušnog prostora, kao i da se vojska svede na protokolarne aktivnosti.

''''Bilo je ponuda, ali kada neko drugi to radi, pitanje je koliko ste zaštićeni i koje su dalje namere tih koji su se nudili", rekao je Diković.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Na konstataciju da ga je nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac napao zbog tvrdnji da je vojska pre sedam godina bila pred raspuštanjem, Diković je rekao da ne želi da komentariše Šutanovca i da kao bivši načelnik Generalštaba ima legitimitet da opisuje kakvo je bilo stanje u vojsci.

Upitan kako danas vidi Vojsku Srbije, rekao je da je stanje danas neuporedivo bolje iz nekoliko razloga.

''''Postali smo svesni sebe i svojih mogućnosti. Ponovo je vraćen ugled, autoritet i značaj vojnika, podoficira i oficira u Srbiji'''', rekao je Diković.

Na pitanje kako je kao načelnik Generalštaba sarađivao sa ministrom Aleksandrom Vulinom, on je kazao da je saradnja bila odlična i da je Vulin čovek koji voli vojnika i uniformu kao instituciju.

''''Njegovi svaka reč i postupak okrenuti su ka uzdizanju vojske'''', rekoa je Diković.

(Kraj) mmi/dar