Bolnica
Alo!/ Rajko Ristić
Bolnica

Alo!/ Rajko Ristić

Bolnica, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Dvadesetsedmogodišnja Nišlijka preminula je juče na niškoj Infektivnoj klinici nakon što su joj otkazala pluća kao posledica infekcije gripom – potvrđeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Pročitajte još:

 - Devojka je primljena pre oko dve nedelje, sa izuzetno teškom kliničkom slikom, dominiralo je oštećenje pluća, bila je na mašini za disanje, ali je i pored intenzivnog lečenja podlegla bolesti. Nije bila hronični bolesnik, laboratorijski je potvrđeno da je bila zaražena virusom gripa tipa AH1N1 – saopštio je Miodrag Vrbić, direktor niške Infektivne klinike.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi još sedam bolesnika je na mašinama za disanje zbog iste infekcije i svi su oni životno ugroženi.

- Radi se o ljudima različite starosne dobi, neki od njih su hronični bolesnici, i kod svih je potvrdjen virus gripa – precizirao je Vrbić.

On je kazao da ovo nije prvi smrtni slučaj izazvan gripom na niškoj Infektivnoj klinici, ali nije želeo da saopšti tačan broj preminulih.

Grip već hara regionom

Tokom prethodne sedmice je registrovano oko 230 pacijenata sa gripom, a više od 16.000 sa akutnim respiratornim infekcijama što je uobičajeno za ovaj period godine.

Preporučujemo još:

 Pet pacijenata u bolnicama u Republici Srpskoj preminulo je u poslednjih nekoliko dana od posledica teške akutne respiratorne infekcije, čime je ukupan broj preminulih povećan na 12, saopštio je pre nekoliko dana Institut za javno zdravstvo RS.

Takođe, i u Crnoj gori je pre nekoliko dana preminula žena (45), peta žrtva od početka epidemije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Hrvatske u poslednjih nedelju dana od gripa je umrlo još 20 ljudi, pa je zabeleženo da je ukupan broj žrtava gripa do četvrtka popodne bio - 29.

Izbegavajte kontakt sa obolelima

Osobe sa respiratornim tegobama treba da izbegavaju kontakt sa obolelima i starijim osobama, jer čak i blagi oblik gripa kod nekoga za druge pacijente može da bude fatalan.