Prof. dr Miljko Ristić
Alo!/Masanori Jošida
Prof. dr Miljko Ristić

Alo!/Masanori Jošida

Prof. dr Miljko Ristić, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Kardiovaskularni bolesnici spadaju u najugroženiju grupu stanovništva kada je reč o koronavirusu

- Oni treba redovno da uzimaju terapiju i da se pridržavaju svih saveta.

- Postoje različite vrste virusa koji svake godine u zimskom periodu izazivaju epidemije gripa, koje u većini slučajeva nemaju neke teže posledice po stanovništvo naše zemlje i cele planete. Međutim, korona virus je poznat dugo godina unazad i smatra se da ta grupa virusa živi već milion godina. Oni kroz epohe mutiraju i dolaze u neke izuzetno opasne forme, koji mogu da naprave ovakve epidemije kao što su kod nas trenutno u zemlji i u svetu. Imam 7 tih korona virusa. Ovo je treći virus koji je napravo čuda, koji je najpatogeniji i najvirulentniji. Znači, dejstvo virusa i njegova štetnost ocenjuje se po virulenciji i patogenosti. Šta znači virulentnost? To je brzina obolevanja. Ovi raniji koji su bili, njima je trebalo i po nekoliko dana da prodru u organizam i da naprave neko oštećenje srca, pluća. To su, uglavnom, dva organa koja su osetljiva na dejstvo virusa.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Prema njegovim rečima, ovaj virus jako brzo ulazi u organizam i jako brzo se pacijenti od njega zaraze, a patogenost je izuzetno visoka jer taj virus uništava pre svega ćelije plućnog tkiva. Tu je primarno oštećeno tkivo pluća, a pošto su srce i pluća jedan kompaktni simptom, ne može ni srce bez pluća ni pluća bez srca, onda strada i srce, pogotovo ako je već oštećeno.

- A, kod nas je veliki procenat stanovništva koji boluju od nekog srčanog oboljenja. Znači, ovaj virus je pre svega opasan za pluća, a samim tim, u drugom stepenu i za srce. Sigurno je da su srčani pacijenti koji se leče godinama izloženi većoj opasnosti od oboljenja izazvanog ovim virusom nego stanovnici koji imaju potpuno zdrav srčani aparat. Potpuno zdravi pacijenti, koji nikada nisu bolovali od srca i pluća, naravno, imaju bolju prognozu zaključuje dr Miljko Ristić.