BURE BARUTA Britanski admiral upozorio: Isto ovako stanje u svetu je bilo pred Svetski rat

Bivši komandant Kraljevske Ratne mornarice Velike Britanije Alan Vest izjavio je u da je situacija sa Rusijom slična kao uoči Prvog svetskog rata.

Rat, sukob
Ilustracija, Foto: EPA/DAI KUROKAWA

Admiral je skrenuo pažnju na opasnost situacije koja je nastala između Moskve i Kijeva, gde Rusiju optužuju za pripremu invazije na Ukrajinu, dok Petar Porošenko moli za pomoć države NATO.

Alan Vest je upozorio i na moguće raspoređivanje brodova NATO u Crnom moru, naglasivši da je slična situacija izazvala početak Prvog svetskog rata.

"Upravo to je i dovelo do Prvog svetskog rata. Iako je kapsula za njegov početak bilo ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda, u to vreme je vođena uravnotežena politika na ivici rata", naglasio je Vest.

On je dodao da vidi brzi početak velikog rata u Ukrajini, ako Rusija počne da koristi "svoje snage" u Donbasu, međutim, po njegovom mišljenju, NATO neće da rizikuje da se umeša u taj konflikt.

"Šta ćemo tačno da radimo? To nije napad na NATO i da li zaista želimo da pošaljemo tamo vojsku i ulazimo u rat sa Rusijom zbog Ukrajine. To je dobro pitanje. Ako to ne uradimo, mi ćemo tada dozvoliti uništenje Ukrajine. To je kompleksno pitanje", naglasio je bivši komandant Ratne mornarice Velike Britanije.

Pri tome, on je izjavio da, radi izbegavanja rata, zapadne zemlje treba da izvrše veći pritisak na Rusiju.

"Treba udariti na svakog oligarha, zamrznuti im imovinu, ne samo u našoj državi, već i u celom svetu i ne dozvoljavati da skrivaju novac po poreskim rajevima", rekao je Vest.

Pratite nas na FejsbukuInstagramu

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi