Dan škole, OŠ "Kralj Petar II Karađorđević" 2018.
Alo!/Nenad Vujanović
Dan škole, OŠ

Alo!/Nenad Vujanović

Dan škole, OŠ "Kralj Petar II Karađorđević" 2018., Foto: Alo!/Nenad Vujanović

U Osnovnoj školi „Kralj Petar II Karađorđević“, obeleženo je 97 godina postojanja ove škole, a inspiraciju za priredbu đaci su pronašli u ličnostima značajnim za istoriju Beograda šezdesetih i sedamdesetih godina. Umesto života porodice Karađorđević, kroz muziku, ples, glumu i recitaciju, đaci su predstavili vreme kada su se Beograđani budili uz Duška Radovića.

Hor, kog su činili đaci svih razreda, izveo je pesme „Moj dragi Beograd“, „Devojko mala“, „Ko nekad u osam“, a iza njih, na video-bimu, smenjivale su se slike Beograda. Dvoje učenika ove škole vodilo je program koristeći aforizme Duška Radovića, a rečenica „Ko je jutros imao sreće da se probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu...“, sve prisutne vratila je u prošla vremena.

- Tema je ove godine nešto veselija. Odlučili smo da se podsetimo šezdesetih i sedamdesetih godina, Duška Radovića i emisije „Dobro jutro, Beograde“, Lole Novaković i Đorđa Marjanovića. Ranijih godina smo se uvek vraćali u vreme osnivanja škole, a to su tridesete godine i uvek smo pričali o kraljevskoj porodici, o donacijama kraljice Marije i o njenim posetama ovoj školi. Sve te teme smo iscrpeli i došlo je do prezasićenja. Zato smo odlučili da ove godine tema bude Beograd, koja se svima svidela. Napravili smo program koji je efektan, a đaci su pokazali da vole i poznaju svoj grad - rekla nam je direktorka Biljana Lazarevski.

Iza datuma dana ove škole krije se jedna lepa i topla priča.

- Škola nikada nije menjala namenu, uvek je bila osnovna škola, a kada je sagrađena, nastavnici su se na prvom nastavničkom veću 21. marta odrekli plate jer je bilo mnogo siromašne dece. Od tog novca đacima je kupljena obuća i zbog toga se taj dan proslavlja kao dan škole - rekla nam je gospođa Lazarevski.