Start
Alo / Dejan Briza
Start

Alo / Dejan Briza

Start, Foto: Alo / Dejan Briza

Staza je bila dugačka sedam kilometara i trkači su je prelazili tri puta. Trčalo se uz Savu i Dunav, a ruta je bila: Kula Nebojša - „Beograd na vodi“ - Kula Nebojša - marina i Dorćol - Kula Nebojša. Ukupna dužina maršrute je bila 21,1 kilometar, a prvi je na cilj stigao Kristijan Stošić (36), koji je polumaraton istrčao za sat i 14 minuta.

Kako navodi jedan od najstarijih učesnika, 62-godišnji Marinko Knežević, prvi zimski polumaraton je trka koja se ne propušta.

- Ovo su tek početne pripreme, izlazimo iz zimskog perioda, pa da se malo pokrenemo. Znam i za humanitarni karakter polumaratona, najviše sam zbog toga došao. Protekle tri godine pratim sve trke u Srbiji i Bosni. Ja sam atletičar veteran, tako da sam uvek spreman. Učestvovaću i na maratonu u Beogradu u aprilu. Na tom maratonu mi je najbolje vreme od sat i 30 minuta, koje sam postigao pre dve godine.

Marko Knežević

Alo / Dejan Briza

Marinko Knežević, Foto: Alo / Dejan Briza

 

Pejseri zvezde vodilje

Na prvom zimskom noćnom polumaratonu učestvovali su i pejseri Predrag Knežević, Danilo Vasiljević i Aleksandar Popović. Oraganizator Nemanja Katanić je za „Alo!“ objasnio njihovu ulogu u trci.

- Oni su rekreativci koji trče određenu brzinu i nose oznaku na sebi da bi ostali takmičari polumaratona mogli da ih prate i da istrče za željeno vreme. Naime, pejser nosi zastavicu na leđina, na njoj piše brzina kojom se kreće, tako da ostali učesnici znaju koga da prate ako žele da istrče trku za dva, dva i po ili tri sata. On je vodič kroz trku i drugima daje ritam - kaže Katanić.

Pejseri

Alo / Dejan Briza

Pejseri, Foto: Alo / Dejan Briza

Posebnost trke je njen humanitarni karakter, jer je 100 dinara od prijave i startnine svakog takmičara namenjeno Svratišu za decu. Upravo je to mnogim takmičarima bio jedan od glavnih povoda za učešće. Takođe, organizovano je i prikupljanje čepova za akciju „Čep za osmeh“ , a svi donosioci plastičnih čepova od sokova, vode i kućne hemije dobijali su topao napitak, čaj ili kuvano vino.

- Zavoleo sam trčanje pre nekih godinu dana i sada trčim svaki polumaraton. Kada sam čuo da deo novca ide u humanitarne svrhe, pohrlio sam da se prijavim. Što se pripreme tiče, otkako sam počeo učestalo da trčim, svaki trening mi je kao priprema za polumaraton. Prijavio sam se i za Beogradski maraton u aprilu, iako se ženim dan posle toga - priča Ilija Nikolić, jedan od učesnika.

Milica Mrkšić kaže da joj je taj polumaraton bio već sedmi na kojem je učestvovala.

- Za polumaraton se aktivno pripremam dva meseca, a aktvino sam počela da trčim od juna prošle godine. Ovo mi je već sedmi polumaraton po redu. Optimista sam da ću dobro da ga istrčim i nadam se da ću osvojiti masažu koja sledi pobedniku. Mada je razlog zbog kojeg trčim moj izduvni ventil, to sam ja, to su moja dva sata kada pobegnem od svega i napunim baterije. Trčim sa nekoliko prijatelja. Planiram i da učestvujem na Beogradskom maratonu - Milica.

Milica Mrkšić

Alo / Dejan Briza

Milica Mrkšić, Foto: Alo / Dejan Briza