"BEOGRADSKI INVESTICIONI DANI" Mali: Zajednički nastup gradova pokreće ekonomiju i privredu regiona

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali priredio je večeras svečani prijem za učesnike foruma „Beogradski investicioni dani”, koji se danas i sutra održava u našem glavnom gradu.

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: Beoinfo

Prijemu su prisusustvovali predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, glavni urbanista Milutin Folić, te članovi Gradskog veća i predstavnici Gradske uprave i preduzeća. 

Gradonačelnik Mali je istakao da su „Beogradski investicioni dani” prilika za sve u regionu da u direktnoj komunikaciji predstave svoje potencijale i razmene mišljenja.

- Manifestacija je slika svega onoga kroz šta smo prošli u protekle tri godine. Na prvom forumu govorili smo o konsolidaciji javnih finansija Beograda, a danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo vratili više od petsto miliona evra duga prethodne vlasti. Beograd je dobio dobar kreditni rejting, što je osnova za dalje investicije. Naredne godine fokus je bio na konsolidaciji javnih preduzeća, u čemu smo takođe uspeli, osim u jednom na čijoj profitabilnosti ćemo raditi u godinama koje dolaze. Tema ove godine je regionalna saradnja. Kad je reč o samostalnom razvoju, u određenom trenutku udarićemo u zid i zato moramo da sarađujemo da bismo bili jači u globalnom svetu, gde je konkurencija izuzetno jaka. Zajednički nastup važan je zbog investicija, pokretanja ekonomije i privrede, koji omogućavaju nova radna mesta i unapređenje života građana – rekao je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je u međuvremenu u Beogradu završen i veliki projekat, vredan 300 miliona evra, a tiče se izgradnje fabrike za preradu komunalnog otpada i saniranja deponije u Vinči. Ugovor je potpisan i sledeće godine počinju radovi, precizirao je Mali. Predstoje i potpisivanja ugovora za izgradnju fabrike za prečišćavanje vode i toplodalekovod, ulaganja vrednih oko pet stotina miliona evra. Sve ove velike investicije iz oblasti ekologije i energetske efikasnosti od izuzetnog su značaja za budućnost Beograda, ocenio je Mali.

Gradonačelnik Siniša Mali je na kraju svima poželeo efikasan rad i izrazio uverenje da će se videti i naredne godine, ali i u godinama koje su pred nama.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je ocenio da oba glavna grada u potpunosti razumeju savremene tokove, te da im budućnost zavisi od saradnje. On je najavio da će se sutra potpisati pet veoma značajnih sporazuma o saradnji, što će biti početak dobre prakse na integraciji gradova u regionu u budućnosti. On je dodao da nas u svetu, naročito na Dalekom Istoku posmatraju kao celinu i jedinstveno tržište i pozvao prijatelje iz regiona da učestvuju na „Sarajevo biznis forumu”.

Predsednik Skupštine grada Podgorice Đorđe Suhih ocenio je da su glavni gradovi nosioci razvoja. Problemi su slični, a na sličan način se i rešavaju, u čemu ovakvi skupovi mogu veoma da pomognu, naveo je on, i dodao da je ovo jedinstvena prilika za zajedničku prezentaciju ostatku sveta. Predsednik Skupštine grada Podgorice je naglasio i da su forumi prilika da se u regionu napravi progres, kako bi postao poželjno mesto za život i rad svim građanima.

Treći po redu investicioni forum „Beogradski investicioni dani 2017.” organizuju Grad Beograd, Privredna komora Beograda i CEDEF. Fokus ovogodišnjeg foruma je regionalna saradnja i povezivanje, a sutra u „Sava centru” biće održana tri uporedna panela. Na svečanoj plenarnoj sesiji na temu „Investicije u Srbiji” učesnicima foruma obratiće se predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Na „Beogradskim investicionim danima”, osim našeg glavnog grada, predstaviće se i Sarajevo, Zagreb, Tirana i Podgorica.

 • Korisnik: Nesa 95
  09/11/2017 - 23:29
  Beograd sigurnim koracima ide na vrhu u smislu finansije grada su stabilne renoviraju se fasade vodovodne cevi se menjaju..... a sve to mozemo da zahvalimo domacinskom vodjenju grada gfadonacelniku i njegovom timu.
 • Korisnik: Nadja
  09/11/2017 - 23:28
  Samo kada pogledamo teme foruma u prethodne tri godine, vidimo koliko je ovaj grad bolji za zivot, koliko je stabilniji... A, uz ovako dobro vodjenje finansija, bice sigurno jos i bolji.
 • Korisnik: Nadja
  09/11/2017 - 23:27
  Samo zajednickim radom i saradnjom mozemo da napredujemo. Sve nas muce iste muke, ako se udruzimo, brze i efikasnije cemo ih resavati.
 • Korisnik: Nadja
  09/11/2017 - 23:24
  Mnogo mi se svidja sto je gradonacelnik u svakom trenutku potpuno iskren. Ne prica sarene laze, a to se jasno vidi kada prica o preduzecima i kaze da su sva konsolidovana osim jednog. Nema bajki, samo istina.
 • Korisnik: Slađa84
  09/11/2017 - 22:40
  Ovo je lepa manifestacija na kojoj zajedno učestvuju veliki gradovi ovog regiona. Saradnja i integracija interesa je neophodna za sve.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi