Tesna koža, kuća
Sara Biočanin

Filmovi „Balkanski špijun“ i „Tesna koža“, ali i serija „Srećni ljudi“, postali su kultna ostvarenja zahvaljujući satiričnom oslikavanju tadašnjeg stanja u društvu i problemima glavnih aktera, u kojima se svako od nas prepoznaje. Zanimalo nas je da li se od tada išta promenilo i kako žive pravi vlasnici kuća u kojima su ta ostvarenja snimana.

Tamo gde su „živeli” srećni ljudi, u Miklošićevoj 35, sada žive neki mnogo srećniji, jer je na mestu kuće porodice Golubović sagrađena nova i moderna zgrada. U razgovoru sa stanarima stekli smo utisak da su problemi glavnih aktera serije nestali zajedno sa kućom. Međutim, kada smo otišli do „Ranča prokletih”, zateklo nas je stanje gore od onog prikazanog u seriji. Nismo mogli da se otmemo utisku da je na to mesto „bačena kletva” jer su nam stanari koji sada tamo žive rekli da žive veoma loše i za dalji razgovor nisu bili raspoloženi. 

Balkanski špijun
Balkanski špijun

Kuća Čvorovića u Serdara Jola takođe je srušena. Umesto nje sagrađena je vila sa video-nadzorom. Nažalost, u njoj niko ne živi, osim povremeno ponekog gosta, s obzirom na to da se kuća izdaje. Od prvog komšije, jedinog starosedeoca te ulice, saznali smo da su tu ranije živela dva brata, a sin jednog od njih, Slava Ranicki, davne 1984. godine doveo je ekipu filma „Balkanski špijun“ da snima upravo u njegovoj kući - Sve se promenilo od tada, nema više nijedne kuće koja je tada postojala. Danas su ovde sve vile u kojima žive poznati biznismeni ili su potpuno prazne, a kaldrmu su nam zamenili asfaltom. O deci i da ne pričam, ranije sam mogao da izbrojim više od petnaestoro dece na ulici, a danas nema nijednog - rekao nam je Branko Stančić, koji ima 79 godina. On dodaje da se sa novim komšijama ne druži previše.

Ranč prokletih, kuća
Ranč prokletih, kuća

Žalosno je kada vidite da je nekada tako živopisna ulica postala potpuno tiha. Definitivno nedostaje neko poput Ilije Čvorovića da tu monotoniju razbije. A društvo protiv kojeg se on borio u filmu danas živi u toj ulici.

Legendarnog Pantića iz filma „Tesna koža“ i njegovu mnogočlanu porodicu zamenila je modernija verzija. Kuću smo prepoznali, iako je terasa sa koje je Sida oterala fotografa zastakljena. Nas, srećom, niko nije oterao, ali vlasnici kuće nisu bili raspoloženi za razgovor. Saznali smo samo da su toalet i WC šolju ostavili onako kako smo imali priliku da vidimo u filmu. Komšinica nam je rekla da tu živi jedna advokatska porodica. Sa njima nismo pričali, pa ostaje pitanje da li se i oni bore protiv korupcije kao što je to radio Pantić i da li možda igraju sportsku prognozu. 

Tesna koža, kuća
Tesna koža, kuća