Divlje naselje Jatagan-mala
Privatna arhiva
Divlje naselje Jatagan-mala

Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Dragan Bjelogrlić je poput mađioničara u najnovijoj seriji „Senke nad Balkanom“ uspeo da oživi jedan deo zaboravljenog Beograda, čuveno divlje naselje Jatagan malu, s kojim ni Kraljevina SHS nije uspela da se izbori, a koje je u potpunosti rastureno tek šezdesetih godina, i to prilikom priprema za organizovanje Prve konferencije nesvrstanih.

Naselje koje nastalo nakon Prvog svetskog rata na današnjem prostoru između Bulevara Franša d’Eperea i kompleksa bolnica, od Mostara do Bulevara oslobođenja, a jedan od autentičnih zapisa iz tog vremena navodi: „Nekoliko Beograđana, izbačenih na kaldrmu iz svojih sopstvenih stanova, videše tamo slobodan plac, koji je inače opštinsko vlasništvo, brzo stvoriše plan.

Divlje naselje Jatagan-mala

Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Predveče doguraše materijal, po noći sami pristupiše radu i ujutro su u već gotovim kućama kuvali ručkove. 

Prinudno iseljenje na Ledine

Naselje je nastalo krajem 1919. godine. Tokom godina, gradska vlast je parcijalno rušila delove naselja, a 1939. godine je srušen najveći deo kuća i stanovnici Jatagan male su prinudno iseljeni u Marinkovu baru. Ostatak stanovništva je početkom šezdesetih iseljen na Ledine, čime je zauvek uništeno to divlje naselje.

Njihovom primeru sledovali su i ostali beskućnici, pa su tako svake noći nicale nove i nove kuće, a danas već imamo čitavu varoš u varoši. Nove straćare se neprestano dižu, pa često Jataganmalac kad ustane, vidi u svom dvorištu novu, tuđu kuću.

Naravno, naselje je u početku bilo poznato po tome što je čak i policija tamo nerado zalazila, a prostitucija, kockanje, džeparenje, prodaja narkotika... bili su uobičajne delatnosti.

Gordan Kičić, jedan od glumaca u seriji, ovako je opisao pomenuto naselje:

- Radnja se dešava dvadesetih godina u Beogradu, u kojem tada nije bilo sve lepo i čisto, nego je bilo delova grada, ta Jatagan mala, koja je bila prljava i odvratna, tako da mi se sviđa što postoje obe strane medalje tog nekog vremena - naveo je Kičić pre početka emitovanja serije.

Divlje naselje Jatagan-mala

Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Interesantno, tokom vremena je Jatagan mala toliko narasla, da je policija jedan deo srušila 1933, a oko 450 kuća do temelja je uništeno u periodu od 1939. do 1940, da bi divlje naselje u potpunosti bilo raseljeno 1961.

Komentari (8)

ŠOJKE

24.10.2017 10:13

Koja razlika danas u pojedinim delovima????

yoda

24.10.2017 11:02

@ŠOJKE - Razlika je sto su ti sada prostitutke, narko dileri i kriminalci u centru grada, u najelitnijim delovima Beograda.

vitez

24.10.2017 12:49

@ŠOJKE - Ma drug Tito nas je doterao u red, pričajte vi šta hoćete.

Sveta

24.10.2017 12:16

Tako treba postupiti i sa Kaludjericom ali se ni jedna vlast ne usudjuje.Valjda cekamo kralja, sta li...?

s.milutinovic

24.10.2017 12:19

Tada po noći bespravno zidali beskućnici da se skuće. Sada po noći bespravno ruše političari da bi... zaključite sami

mr burns from simpsons

24.10.2017 12:36

to je sada ona rupa u kojoj je jos od 60-tih nezavrsena i nebrojeno puta otvarana beogradska vozna stanica prokop

N.N.

24.10.2017 14:00

Sada umesto njih postoje nedodirljivi investitori.

XXL

24.10.2017 21:56

A za pekaru se istakao naziv - hlebarnica.