Sava Stanković
Alo!/Ana Paunković
Plivanje za Časni krst

Alo!/Ana Paunković

Plivanje za Časni krst, Foto: Alo / Ana Paunković

Plivanje za Časni krst okupilo je juče na Adi Ciganliji mnogobrojne posetioce, pripadnike Vojske Srbije, Žandarmerije, zvaničnike Republike Srbije, ali i sveštenstvo. U ime patrijarha Irineja, tradicionalnu molitvu je održao episkop moravički Antonije, koji je dao i blagoslov pre početka trke.

Prijatno jutro, vreme bez vetra i temperatura od osam stepeni dodatno su ohrabrili 54 plivača koji su se spremali za skok u hladnu vodu.

Sedam svetih tajni

U krstu, koji je tokom trke stajao na počasnom podijumu, bilo je sedam golubova, koji su predstavljali sedam svetih tajni i bili pušteni pred samu trku, kao poruka mira.

Posebnu pažnju na sebe je privukla Ksenija Jovanović, koja je svojim plivanjem pokazala da žene nisu slabiji pol.

Sava Stanković, koji je ubedljivo vodio u trci, prvi je stigao do krsta, dok su njegovi roditelji i prijatelji uzvikivali sa tribina njegovo ime.

- Ovu pobedu želim da posvetim svojoj porodici. Takođe želim da se zahvalim i ministru Aleksandru Vulinu, koji je došao danas da nas podrži, i stvarno hvala svim ljudima koji su došli u ovako velikom broju. Hvala i mojim momcima i mojoj ekipi koja se spremala zajedno sa mnom. Bilo je naporno - rekao je Sava nakon pobede.

Prema verovanju, tog mladog sportistu, koji ima samo 21 godinu, pratiće sreća tokom cele godine.

- Trenirao sam kratko plivanje, kao i vaterpolo, u Vaterpolo klubu Zvezda i Vaterpolo klubu Beograd. Trenirao sam i spremao se za ovo takmičenje dugo, a ne bi bilo ništa od ovoga da nije ovih momaka koje ovde vidite. I moram da se zahvalim pukovniku Talijanu, pukovniku Suvlajiću i majoru Kljajiću, koji su nam pružali najveću moralnu podršku. Ovo je stvarno jedan lep osećaj. Duhovno sam ispunjen! - rekao je za „Alo!”.

Svečani Jerusalimski krst su ispred molitvene trpeze doneli članovi Svibora, saveza borilačkih veština. Krst koji je Sava osvojio ostaće kod njega, kao i viteški plašt.

Marko Tomašević

Alo!/Ana Paunković

Marko Tomašević, Foto: Alo / Ana Paunković

Počasna 33 metra

Pre same trke, na Savskom jezeru je počasna 33 metra preplivao i Marko Tomašević, koji je od 2007. do 2009. pobeđivao na tom takmičenju, i time otvorio trku.

 

Komentari (1)

nedjo

20.01.2018 08:22

svaka čast