Beograd
Foto: Alo/Foto: Grad Beograd

On je rekao da postoje mnoge ograničavajuće stvari jer se grad finansira iz privremenog budžeta, ali je najavio i nekoliko značajnih odluka u narednih nekoliko dana. 

- To su odluke koje će pokazati da smo, bez obzira na stanje u kome se nalazimo, uspeli da održimo naš grad na jednom dobrom nivou i mislim da to Beograđani vide. Dosta stvari je dobrih urađeno za ove dve godine, krenuli smo da uvodimo red u Grad Beograd. Počeli smo da sređujemo obale beogradskih reka i uvodimo red kada je u pitanju postavljanje splavova. Imali smo puno problema po pitanju socijalnih mera koje su svi osporavali, a onda smo došli do toga da je Grad Beograd danas više od 100 miliona evra izdvojio za posebne socijalne mere koje nisu postojale pre nego što sam ja došao na čelo grada. To su besplatni vrtići, besplatni udžbenici kao i karte za bazene preko posebnih novogodišnjih vaučera, do ukidanja svih lista čekanja i besplatnih usluga koje smo uveli - podsetio je Šapić.

On je najavio još jedan poseban iskorak, a to je mera da umesto udžbenika ove godine Grad daje novac i to najmanje deset do petnaest odsto više nego što iznosi jedan komplet udžbenika.

- Time ćemo dati priliku onim ljudima koji žele da kupe polovan udžbenik ili mogu da ga naslede, i u septembru kada je kućni budžet najviše ugrožen, mogu te pare da potroše na nešto drugo što je neophodno - naveo je on.

Istakao je i da se sprema kupovina tramvaja i autobusa i potpisivanje novih ugovora za potpuni oporavak javnog prevoza. 

- Kada sam ušao u sam proces uvođenja novog sistema svi su me napadali, sada svi ćute. Tako je bilo i sa informativnim tablama, a sada ih ima oko 900 u gradu. Ideja nam je da ih bude 4.000 na teritoriji čitavog grada. Normalno je i da se dešavaju incidenti kojih je bilo uvek, jer svakog dana na ulice izađe dve hiljade vozila. Sada pravimo i nove ugovore sa privatnicima gde ih uslovljavamo da moraju da kupe nove autobuse – naglasio je predsednik  Privremenog organa Beograda.

Šapić je napomenuo da mu zameraju da se bavi geostrateškom umesto lokalnom politikom, a da oni koji to pričaju nemaju nikakva znanja o lokalnoh politici jer se nisu time nikada bavili za razliku od njega koji je u tom poslu 14 godina. 

- Pokušavam na sve moguće načine da ovaj grad funkcioniše normalno, da iskoristime ove lepe dane koji dolaze da upumpamo malo optimizma kao što to upravo radimo kroz manifestaciju Beogradski dani porodice koja je isto na početku bila osporavana. Pored toga imamo još najava mnogo projekata koji su u toku, i mostova i tunela i saobraćajnica, obilaznica, sređivanja ulica, rekonstrukcije bulevara i sada sam na to maksimalno fokusiran. Ukoliko budem dobio priliku na ovim izborima da vodim Beograd još četiri godine mislim da mogu puno stvari da uradim. Stvarno verujem da Beograd nakon tog perioda može da pretrpi najveće pozitivne izmene u poslednjih nekoliko decenija. Imam stvarno veliku želju da ostavim Beograd u potpuno drugom ruhu - poručio je Šapić.

On je istakao da kada je reč o premeštanju Kuće cveća i groba Josipa Broza Tita iz Beograda, on od toga neće odustati te da će podneti inicijativu za to. 

- To nisu predizborne i petparačke priče već nešto što je mnogo važnije i složenije. Želimo da raskrstimo sa nekim stvarima iz prošlosti i da ne lažemo nove generacije kao što su to radili ranije kao i da ne falsifikujemo istoriju. Obesmislili su srpski patriotizam i zato sam govorio da Beograd treba da ima srpskog gradonačelnika jer je Beograd srpska prestonica - objasnio je Šapić.

Kada je reč o situaciji u svetu, on je ukazao da Srbija i srpski narod treba da budu ujedinjeni u ovoj teškoj geopolitičkoj situaciji i, kako je rekao, probamo da izbegnemo sudbinu koja nas kao narod zadesila u dva svetska rata.

 - Ipak se nadam da će nova eskalacija sukoba na Bliskom istoku, kao i rat u Ukrajini na kraju završiti, jer sve drugo nas vodi u svetski sukob i verovatno kraj čovečanstva kakvog ga poznajemo - ocenio je Šapić.

On je dodao da je kapmanja koja se vodi za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN nastavak agende koja traje od devedesetih godina prošlog veka.

- Bez obzira na to, mi kao narod treba da gledamo sebe i ne klonemo duhom, jer nikada srpski narod na ovim prostorima nije činio sistemske zločine ili etnička čišćenja, a što su neki drugi radili. Zato su nam sada najmanje potrebne unutrašnja sukobljavanja i trzavice, zbog čega me je posebno pogodilo što se nedavno dogodilo u Dubrovniku. To su stvari koje razaraju društvo i zbog toga moramo da se odupremo takvim idejama, jer ti ljudi koji otvoreno propagiraju protiv srpske države i naroda nemaju podršku u našem narodu - poručio je on.

Ponovio je, a kako je rekao zbog zloupotrebe pojedinih medija, da ni jednom Hrvatu, Bošnjaku, Rusinu ili Albancu ne sme u Beogradu ili u Srbiji da nedostaje ni dlaka sa glave samo zato što pripadaju drugoj veri ili naciji.

- Samo tražimo da se poštuje naš narod, društvo i država u kojoj žive - naglasio je Šapić.

On je pozdravio današnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom Dana Odreda vojne policije za specijalen namene „Kobre”.

- Predsednik je jasno izašao sa merama koje će Srbija preduzeti u odnosu na situaciju u kojoj se nalazimo. Mislim da je upravo ovo pravi pristup reševanju problema, da imenujemo stvari pravim imenom, ali da pritom ne klonemo duhom i da se borimo svim sredstvima koje imamo u interesu svog naroda i države – zaključio je Šapić.  

  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading