Rekonstrukcija trga Nikole Pašića
Foto: Alo/Alo

Projekat je dobio odobrenje radova koji počinju u ponedeljak 26. februara i trajaće do kraja septembra ili 7 meseci. U okviru radova biće rekonstruisan prostor trga površine nešto više od 8.000 kvadratnik metara, uključujući i rekonstrukciju prepoznatljive fontane u njegovom centralnom delu.

U prvoj fazi radiće se na uklanjanju postojećeg popločavanja trga i uklanjanju različitih elemenata mobilijara, postojeće žardinjere iz središnjeg dela trga, postojeći info stubovi, ali i niz bespravno postavljenih razvodnih kablova, sajli, delova mobilijara postojećih ugostiteljskih objekata i slično.

Nakon radova na uklanjanju postojeće opreme krenuće se sa zamenom svih podzemnih instalacija, izradom nove podloge i postavljanjem novog zastora.

Stari propali betonski zastor biće zamenjen novim od prirodnog kamena, odnosno neklizajućih granitnih ploča različitih dimenzija i oblika. Svi betonski elementi prateće infrastrukture (šahtovi, temelji i sl.) nalaziće se ispod završnog sloja pešačkih površina, tj. kamenih ploča i kocki.

Najveća izmena na parteru tokom ove rekonstrukcije biće zamena postojeće fontane na Trgu Nikole Pašića, prepoznatljivog simbola koji već decenijama krasi ovaj prostor.

Ova rekonstrukcija ne bi trebalo da menja postojeći program zelenila i zelenih površina. Postojeće drveće se zadržava i uz svaku sadnicu predviđa se infrastruktura za navodnjavanje. U zoni Trga predviđeno je i postavljanje niskog zimzelenog zelenila u obodnim fiksnim žardinjerama, gde je svo zelenilo u direktnom kontaktu sa tlom. Obodni zeleni pojas, kao i do sada, biće oivičen niskim zidom (parapetom) koji će na određenim segmentima biti duga kontinualna klupa. Biće formirano šest ovakvih ozelenjenih površina kao i manje zelene niše oko postojećih stabala koje su u ravni trga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading