Ada Ciganlija
Foto: Alo/Printscreen

- Bila je dužine preko jednog metra i težiine oko 50 kilograma sto je kapitalni primerak. Iako nam je poznato da je Savsko jezero bogato krupnom ribom, susret sa tostolobikom ove veličine bio je iznenadjujući, kažu za RINU članovi RSK Bora Čačak.

Oni dodaju da je tolstolobik je pravo remek-delo prirode. Njegovo srebrnkasto-sivo telo reflektuje svetlost na poseban način, stvarajući zračenje svetla i senke dok tiho plovi kroz vode. Njegova karakteristična veličina i oblik čine ga prepoznatljivim, a svaki pojedinačni primerak ima svoju jedinstvenu čar.

 

Ada Ciganlija

Printscreen

 

Tolstolobik je slatkovodna riba iz porodice šarana koja potiče iz istočne Azije. Postoje tri vrste tolstolobika: beli, sivi i Hainan.

Ada Ciganlija

Printscreen

 

 

- Ova poslednja vrsta živi samo na ostrvu Hainan i u Vijetnamu, dok su beli i sivi tolstolobik rasprostranjeni širom sveta zbog ribarstva i kontrole algi. Naziv tolstolobik dolazi od ruske reči tolstij lob, što znači debelo čelo. To se odnosi na njihovu karakterističnu glavu koja je velika i spljoštena, ističu čačanski ronioci.

RINA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading