Aleksandar Šapić
Foto: Tanjug/Tanjug

Šapić je u intervjuu za Tanjug rekao da bi voleo da se izbori održe što pre, čemu treba da prethodi izbor predsednika Skupštine Srbije koji treba da raspiše izbore, a smatra da je prvi objektivan rok za izlazak na birališta 28. april.

Prema njegovim rečima, Privremeni organ koji će voditi grad do izbora nove vlasti imenuje vlada, a proporcija članova tog organa iz vlasti i opozicije se neće menjati.

- Zakon kaže da privremeni organ formira Vlada Srbije i da pokušava da oslikava poslednju raspuštenu skupštinu, tj. situaciju u njoj. Mi nećemo menjati naše predstavnike, da li će opozicione liste da promene, ne znam, to već ide u komunikaciji sa vladom - objasnio je Šapić.

Na pitanje koga vidi u širem pokretu koji treba da se formira za predstojeće izbore, Šapić kaže da se o tom pokretu govori duže vreme samo što su se sada, dodaje, stekli najbolji uslovi za to i postoji dobar razlog, a to su beogradski izbori i jasna situacija gde praktično dolazi do referendumskog izjašnjavanja.

- Činjenica je da će to biti stranke, grupe građana, organizacije koje su spremne da stanu na liniju odbrane nacionalnog interesa Srbije, koji će biti spremni i da učine sve da imamo jednu pravu srpsku vlast u Beogradu i sad vidim da je to problem. Čitam da su Vučiću zamerili što je rekao da je Beograd srpski grad i da treba da ima srpsku politiku. Vidite dokle smo mi došli, da u rođenoj zemlji ne smemo da kažemo da Beograd treba da ima srpsku politiku i srpsku vlast - ocenio je Šapić.

Kako kaže, kad god je Beograd imao srpsku vlast i srpskog gradonačelnika, bio je dobar i drugima, a kada je imao jugoslovensku ili neku drugu, onda je bio dobar svima, samo ne Srbiji.

Kaže da u tom širem frontu, između ostalih, vidi i Socijalističku partiju Srbije, ali i Srpsku stranku Zavetnici, ali i neka udruženja, grupe građana i pojedince.

- Već sam govorio o tome da (sa opozicionim blokom) imamo potpuno dva pogleda na narod, na državu, na spoljnu politiku, na ekonomiju. Mi smo za celovitost Srbije, oni nisu. Bira se između srpske i antisrpske politike. Mislimo da je antisrpska politika da se odreknete dela svoje teritorije. A to je zvaničan stav Zeleno-levog fronta, a oni su dominantna partija u tom bloku - rekao je Šapić.

Kako dodaje, njihova zvanična politika je da Kosovo treba da se prizna i da će se tako rešiti vekovni problem, da treba sebe da proglasimo genocidnim i tako rešimo odnose sa Bošnjacima u BiH, da se uvedu sankcije Rusiji i prekinu odnosi sa Istokom. Ističe da takva politika itekako ima veze sa glavnim gradom.

- Ako nema veze, onda glasajte za Dobricu Veselinovića, a on će u ovoj prostoriji da nakači zastavu šarenih boja LGBT i uvešćemo zakone koje danas uvode neke evropske zemlje, pa ćemo mamu i tatu da zovemo roditelj 1 i roditelj 2, pa će onda Dobrica Veselinović da sve resurse grada Beograda koristi upravo u promociju te politike, pa vi recite kakve to veze ima sa Beogradom? Pa ćemo onda umesto Beogradskih dana porodice koju smo proglasili za manifestaciju od posebnog značaja, da bude ova Mirdita manifestacija od posebnog značaja, pa će onda ovde na crvenom tepihu da se dočekuje gradonačelnica Sarajeva koja nas optužuje za najgnusnije stvari, pa vi onda opet isto recite pa kakve to veze ima sa Beogradom - podvukao je Šapić.

Da bismo došli do komunalnih tema, mislim da ovo prvo moramo da rešimo, a voleo bih, dodaje Šapić, kada bismo se samo bavili lokalnom politikom jer sam u njoj 14 godina.

- I baš bih voleo da vidim ko je taj ko će bolje od mene da radi taj posao. Zato molim Đilasa da ne gura više ove mučenike, ovog Vladu Obradovića. On čovek nema pojma, ne zna ni koji su sekretarijati, ne zna ni koje su ingerencije. Pa neka stavi sebe na čelo te liste. Jer bez obzira na sve, ipak je vodio Beograd. Samo neko sa kim kompetentno mogu da razgovaram - poručio je Šapić.

Upitao je i ko bi od njih sprovodio velike projekte u Beogradu, ističući da Beograd nije mesna zajednica.

- Gde su ti svi vaši stručnjaci? Dobrica Veselinović, 25 godina se bavi građanskim aktivizmom. Vlada Obradović, predaje na fakultetu. Mila Popović, filolog. Deset godina sam bio predsednik opštine Novi Beograd. Tri puta izlazio svojim imenom na izbore. Dobio podršku u Novom Beogradu, uradio stvari koje su merljive - istakao je Šapić.

Kaže da ima mnogo projekata koje treba završiti, Metro na koji se čeka 50 godina. Podseća da je naručena mašina koja treba da kopa prve tunele, te da je urađena eksproprijacija za dobar deo stanica.

- Ako Bog da, 2028. godine očekujemo prvu, a 2030. godine i drugu liniju, jer će one u datom momentu paralelno da krenu. Da ne pričamo o Ekspu koji se pojavio prošle godine, o tome da imamo priliku da nikne čitav novi deo grada, od nacionalnog stadiona preko novog sajma, infrastrukture železnice koja treba da poveže, ne samo aerodrom sa Prokopom nego treba da poveže Zemun, Novi Beograd i da se napravi jedan krug - naveo je Šapić.

On ukazuje da Međunarodna izložba Ekspo i sve što ide uz to treba da podigne ekonomiju čitave zemlje i grada Beograda.

- I stvarno mislim da je velika prilika i meni je to ogroman izazov ukoliko dobijemo priliku da vodimo grad, za četiri godine, to neće biti isti grad. Kad sam došao na čelo opštine Novi Beograd 2012. i kada sam otišao, to više nije bila ista opština, ne samo zahvaljujući meni, naravno, zbog mnogih stvari, zbog politike grada i ekonomske situacije u zemlji, ali sam dao i neki svoj doprinos - rekao je Šapić.

Šapić kaže da mu je plan da uvede red, a pored toga, kada se govori o javnom prevozu, ističe da po njegovoj proceni u sledeće dve godine može da se dobije dvostruko više od 300 autobusa.

- A zašto privatnik koji vozi za grad Beograd da nema obavezu da kupi nove autobuse? Što bi samo mi kupovali autobuse? Znači, po mojoj nekoj proceni, u sledeće dve godine možemo preko 700 novih autobusa dobiti u gradu. Ne 300 nego 700 - naveo je Šapić.

- Pa ćemo da podignemo standarde kako izgleda autobus. Pišemo im kazne poslednjih nekoliko meseci veće nego poslednjih 10 godina. Hoćemo 100 novih tramvaja da kupimo. Pa to su sve projekti za koje me pitate. Beograd neće biti isti grad za par godina, verujte mi - poručuje Šapić.

Šapić odgovara i da je optimista po pitanju rezultata izbora i veruje da će, kako kaže, ljudi ipak racionalno da rezonuju o svemu o čemu je govorio, kako o lokalnim, tako i o nacionalnim temama i u skladu sa tim da donesu odluku.

- Tako da ja se nadam pobedi i smirivanju, ulazak u jedan mirniji i progresivniji period koji će nam omogućiti da dođemo do svega o čemu smo govorili - poručio je Šapić.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Premijerka Ana Brnabić i njena partnerka, doktorka Milica Đurđić su pre devet godina udomile psa. 🐶 U razgovoru za Alo, Milica Đurđić ispričala je kako je mešanac Lav zaustavio njihov automobil i kako je, kako ona kaže, Lav njih našao. 🥰 Ceo intervju pogledajte u 20h na našem YouTube kanalu ▶️ Ako želite da usvojite psa ili mačku, posetite Facebook stranicu Pet Mondo Serbia 🐈🐶 #alo #alodnevnenovine #anabrnabic #milicadjurdjic #fypシ゚viral #fypシ #fy #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading