Srpsko grčko prijateljstvo
Foto: Alo/Foto: Opština Vračar

Mediteranian Ethno Festivals je kulturna manifestacija koja promoviše bogatstvo i raznolikost mediteranske kulture. U toku festivala održaće se plesne i umetničke performanse u Teatru 78 u Resavskoj ulici.

U ime Gradske opštine Vračar prisutne je pozdravila zamenica predsednika Gradske opštine Vračar Radmila Sarić. „Dobrodošli na našu najmanju opštinu Vračar, ali najgušće naseljenu sa mnogo tradicije, a jedna od njih je negovanje tradicije grčko srpskog prijateljstva. Odnosi između naših naroda datiraju nekoliko vekova unazad, a često su bili obeleženi savezništvom i bliskim vezama. Prijateljstvo, solidarnost i saradnja odražavaju se na mnogim poljima i podržavamo jedni druge kroz mnoge međunarodne organizacije. Cilj nam je da promovišemo multikulturalnost, razumevanje i dijalog među različitim narodima i kulturama“, izjavila je Radmila Sarić.

Prisutnima se takođe obratio i član Veća Dragi Lukić koji je rekao da Gradska opština Vračar već godinama sarađuje sa našim prijateljima iz Grčke i da mu je drago da ćemo večeras imati priliku da vidimo nešto iz njihovog umetničkog opusa.

Šef Kabineta predsednika opštine Vračar Nikola Jelenković istakao je: “Velika nam je čast i zadovoljstvo što možemo da ugostimo naše velike prijatelje iz Grčke. Danas se sa nama ovde nalazi i predstavnici pet grčkih opština i gradova. Ovo naše veliko prijateljstvo datira od 2003. godine i nadam se da ćemo i ubuduće posećivati jedni druge i tako nastaviti negovanje tradicije dobrih odnosa.

Kostas Leivadiotis iz Mediteranian Organization se zahvalio Opštini Vračar na saradnji i rekao da je srećan što postoji to prijateljstvo i ljubav između naših naroda. Najvažnije je druženje i prijateljstvo koje stvarno postoji i želja nam je da još ojačamo naše prijateljstvo kako poslovno tako i umetničko. „Danas su sa nama pet opština iz Grčke: Malgara iz Soluna, Kavala,  Sijatista Kozani, Stavrodromi Pellas i Lutraki Arideas. Pored grčkih predstavnika večeras će sa nama u Teatru 78 u 19 časova biti i KUD „Ripanj“ Beograd, KUD „Kolan“ Kotež, Rakovica Radost, Hor kraljice Marije“, istakao je Kostas.

Ovaj festival pruža jedinstvenu priliku da upoznamo različite kulture, da se uz njihovu muziku i umetnost osećamo kao da putujemo mediteranskim obalama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading