Mašinski fakultet
Foto: Promo/Aleksandar Jančević

Na svečanosti u prepunom Amfiteatru Mašinskog fakulteta istaknuti su najvažniji rezultati u prethodnoj godini, nagrađeni su najbolji studenti, a zaslužnim pojedincima i organizacijama uručena su specijalna priznanja za doprinos razvoju obrazovanja i naučnog istraživanja.

„Mi se ponosimo našom tradicijom i rezultatima u prošlosti, ali baš zbog toga i u ovoj godini velikih jubileja moramo biti na visini zadatka u svim segmentima rada. Imajući u vidu da u kući sa tradicijom ništa niti počinje niti se završava sa nama i da smo svi mi samo jedna faza u razvoju i građenju ugleda naše kuće, razvojni prioriteti Mašinskog fakulteta u narednom periodu biće usmereni ka daljoj reformi nastavnih planova i programa, većoj vidljivosti i prepoznatljivosti Mašinskog fakulteta u međunarodnom obrazovnom i istraživačkom prostoru, a sve u skladu sa maksimom – Korak ispred svih“, istakao je dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Vladimir Popović.

Mašinski fakultet

Aleksandar Jančević

 

Gostima su se obratili: izaslanik Predsednika Republike Srbije Dejan Savić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, predsednik SANU akademik Zoran Knežević, i prorektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Zorica Vujić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su: Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, ministarka zdravlja Danica Grujičić brojne ugledne zvanice, predstavnici univerziteta, dekani fakulteta, predstavnici privrede i drugih organizacija s kojima Mašinski fakultet sarađuje, kao i nastavnici i studenti.

Mašinski fakultet

Aleksandar Jančević

 

Bogatu istoriju Mašinskog fakulteta gradile su generacije profesora i saradnika, koji su svojim doprinosom u nastavi, nauci i struci bili pokretači razvoja obrazovanja i primenjenih istraživanja u oblasti mašinstva, ne samo u Srbiji nego i šire. Tokom 75 godina impresivnih rezultata, kojima u prilog govori i podatak da je Mašinski fakultet iškolovao više od 25.000 inženjera i više od 1.000 doktora nauka, ova ustanova je dala značajan doprinos privrednom i ukupnom razvoju naše zemlje.

Mašinski fakultet

Aleksandar Jančević

 

Mašinski fakultet je danas savremena visokoobrazovna institucija sa studijskim programima kreiranim po uzoru na vodeće evropske i svetske univerzitete i u skladu sa zahtevima tržišta. Glavni proizvod Mašinskog fakulteta jeste master mašinski inženjer, spreman da odgovori savremenim tehnološkim izazovima i potrebama privrede i društva. Zato je misija Fakulteta bila i ostala vrhunsko obrazovanje koje prati globalne tredove, izvrsnost u naučno-istraživačkom radu i intenziviranje međunarodne naučne i privredne saradnje, kroz projekte.

Mašinski fakultet

Aleksandar Jančević

 

Proteklih godina mnogo je urađeno na unapređenju kvaliteta nastave i stvaranju boljih uslova za studije, a mnogi studijski programi su inovirani i uvedeni su novi. Teme kao što su napredne tehnologije, robotika, Industrija 4.0, veštačka inteligencija, biomedicinsko inženjerstvo, obnovljivi izvori energije, e-mobilnost, kao i mnoge druge tradicionalne inženjerske discipline, predstavljaju oblasti koje izučavaju studenti Mašinskog fakulteta.

Mašinski fakultet

Aleksandar Jančević

 

Uvođenje atraktivnih studijskih programa, dolazak visokotehnoloških kompanija u našu zemlju i povećana ponuda kvalitetnih poslova doprineli su većem interesovanju mladih za studije mašinstva. Mašinski fakultet godišnje upiše oko 680 studenata na svim studijskim programima, a studije završi oko 350 master inženjera, koji lako nađu posao i pre diplomiranja, a mali broj odlazi u inostranstvo. Sve to uticalo je i na podizanje kvaliteta novoupisanih studenata, pa je njihova prosečna ocena iz srednje škole 4.41, dok je oko 60% novih studenata došlo iz gimnazija.

Prethodnu godinu obeležili su veliko interesovanje studenata za upis na sve studijske programe, sjajni rezultati studentskih timova, posebno tima „Beoavia“, nastavak izgradnje novog identiteta fakulteta, kao i povećana aktivnost na međunarodnim projektima.

Mašinski fakultet

Aleksandar Jančević

 

Aktivnosti Mašinskog fakulteta bile su usmerene i na opremanje i jačanje laboratorijskih kapaciteta, kao i na usavršavanje ljudskih resursa i razvoj naučnog podmlatka. Intenzivno se radilo i na povećanju vidljivosti laboratorija i istraživačkog rada, uspostavljanjem digitalnog repozitorijuma naučnih rezultata i publikacija pod nazivom Machinery, koji broji više od 7.500 referenci.

Na Svečanoj akademiji uručena je Specijalna plaketa za doprinos razvoju i afirmaciji Mašinskog fakulteta kompaniji „Elektroprivreda Srbije“, dugogodišnjem partneru Mašinskog fakuleta na mnogim značajnim projektima. Plaketa za doprinos razvoju i jačanju ugleda Mašinskog fakulteta postuhumno je dodeljena prof. dr Bojanu Babiću, šefu Katedre za proizvodno mašinstvo. Nagradu „Akademik Vladan Đorđević“, za nabolji naučni rad autora sa Mašinskog fakulteta objavljen u najbolje rangiranom međunarodnom časopisu izuzetnih vrednosti za 2022. godinu, dobio je prof. dr Aleksandar Obradović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading